Tāpat kā iepriekšējos gados, arī šogad VAS "Latvijas Valsts meži" (LVM) apsaimniekotajos valsts mežos iedzīvotājiem personiskām vajadzībām Ziemassvētku un Jaunā gada sagaidīšanai atļauts nocirst vienu eglīti, liecina informācija LVM mājaslapā.

Cērtot eglīti, jāievēro, ka tās celma caurmērs jeb diametrs nedrīkst būt lielāks par 12 centimetriem, bet eglītes augstums nedrīkst pārsniegt trīs metrus. Tāpat eglītes aizliegts cirsts jaunaudzēs.

Eglītes atļauts cirst un zāģēt uz stigām, meža ceļu malās, grāvmalās, pieaugušā mežā zem lielajiem kokiem un zem elektrolīnijām.

Eglīti nedrīkst cirst privātā mežā, publiskā dabas parkā, kā arī īpaši aizsargājamā dabas teritorijā, kas informatīvajās zīmēs atzīmēta ar ozollapu.

Valsts meži atrodas visā Latvijas teritorijā starp daudziem privātajiem, pašvaldību un citu īpašnieku mežiem, tāpēc, lai nerastos konflikti, LVM aicina pirms eglītes ciršanas vai zaru savākšanas pārliecināties, kam pieder mežs, apjautājoties par to mežsaimniecībās vai Valsts meža dienesta mežniecībās.

Katru gadu LVM atjauno aptuveni 20 000 hektāru meža un izkopj 40 000 hektāru jaunaudžu.

Uzņēmumam pieder 1,62 miljoni hektāru apsaimniekotas valsts mežu zemes, tajā skaitā 1,59 miljoni hektāru meža zemes, no kuras 1,35 miljoni hektāru ir mežs. Kā dabas aizsardzības teritorijas tiek apsaimniekoti 0,32 miljoni hektāru jeb 20% no visu LVM valdījumā esošo zemju kopplatības. 100% uzņēmuma akciju pieder valstij, un to turētāja ir Zemkopības ministrija.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: