Ventspilī ražotās sveces adventes laikā sildīs un izgaismos daudzas mājas ne vien Latvijā, bet arī citviet pasaulē – gan netālajā Skandināvijā, gan pat tālajā Spānijā. Izrādās, svecēm, tāpat kā kleitām, ir sava mode un nākamā gada Ziemassvētku piedāvājums top jau šobrīd.

Daudziem sveču laiks sākas tikai decembrī, bet pirmās izjūtas par Ziemassvētkiem atnāk līdz ar adventi, taču sveču ražotnē ir darbinieki, kuri Ziemassvētku noskaņā dzīvo cauru gadu. Lai arī decembris ir aktīvākais sveču tirdzniecības laiks, ceļš no idejas līdz sveces masveida ražošanai un nonākšanai veikala plauktā ir gana garš un sākas daudz agrāk.

 

Jau desmit gadus dāņu uzņēmums Diana Sveces darbojas Ventspilī – brīvostas speciālajā ekonomiskajā zonā. Pēdējos gados tajā ieguldītas ievērojamas investīcijas, ražotne modernizēta, automatizēta. Šobrīd tiek strādāts pie jaunas, plašas noliktavas izveides, lai būtu, kur uzglabāt saražoto produkciju – dekoratīvās sveces, kuru apjoms un daudzveidība aizvien pieaug. Taču līdztekus tehniskajām lietām svarīgas ir arī idejas, jo puse no veiksmes ir sveču dizains, izskats un kvalitāte.

 

Par sveču izskatu jeb dizainu Ventspils sveču ražotnē rūpējas trīs dizaineres. Ziemassvētku sveču klāsts ir Zandas Pudules-Indānes pārziņā. Zanda pati smejas, ka viņu uzņēmumā jokojoties sauc par Zanda Clauss, jo viņas darbs ir nemitīgi domāt par Ziemassvētkiem. Jautāta, kur smeļas idejas, Zanda atklāj, ka nav vienas atbildes. Taču galvenās tendences tiek nolūkotas lielajās starptautiskajās izstādēs. Tajās jāizdara secinājumi, kā arī jāprot prognozēt un salāgot sveču dizainu ar tendencēm citos ar interjeru saistītajos tirgus segmentos. Zanda atklāj, ka šobrīd dominē pieprasījums pēc dabiskā, kā arī senatnīgais jeb vintage stils. Tas nozīmē, ka pircēji veikalu plauktos lūkojas pēc svecēm, kuras pēc faktūras un izskata atgādina dabas materiālus. Tāpat viena no pēdējā laika aktualitātēm ir sveces, kuras atgādina lējumu no betona, modē ir arī dažādas ģeometriskās formas. «Patiesībā lielu daļu no svecēm ieraugu dabā,» atklāj Zanda.

 

Diana Sveces mājīgajā demonstrācijas telpā, kuras centrā atrodas masīvs senatnīga izskata galds, atrodas vairāki tematiski sveču stendi. Uzņēmumā ir speciāli izveidota telpa, kurā potenciālajiem klientiem, kuri ieradušies Ventspilī, lai pieņemtu lēmumu, vai un kuras no Diana ražotajām svecēm iekļaut savas tirdzniecības ķēdes klāstā, tiek demonstrētas sveču dizaina idejas un plašais iespēju klāsts. To ir simtiem – sākot no klasiski baltajām un krāsainajām saimniecības svecēm un beidzot ar Helovīna ķirbīšiem un pat melnas krāsas svecēm. Ir speciāli Ziemassvētku, Lieldienu sveču stendi, ir parafīna, smaržīgo, kā arī stearīna sveču stendi, dažādas formas sveces – eglītes, rūķīši, Ziemassvētku vecīši –, un ir gludas, parastas sveces ar skaistiem uzdrukātiem zīmējumiem uz tām. Sveču klāsts ir ļoti plašs. Uzmanību piesaista arī masīva āra svece, kuras izskats atgādina dabīgu bērza bluķīti.

 

Savukārt stearīna sveces atšķiras ar to, ka veidotas no dabīgā ceļā iegūta materiāla, tām ir ekoloģiskā izstrādājuma zīme. Tās izdeg bez pārpalikumiem, un degot tām veidojas maliņa kā mežģīne.

 

Tiesa, tikai pavisam niecīga daļa no uzņēmumā tapušajām svecēm nonāk Latvijas tirgū. Tāpat ne katrai no idejām izdodas piedzīvot sērijveida ražošanu. 95% no saražotajām svecēm tiek eksportētas. Galvenās eksporta valstis ir Ziemeļvalstis, kurās likumsakarīgi gada tumšajos mēnešos cilvēki gaismu un siltumu mājokļos cenšas papildināt arī ar sveču liesmiņām. Lielākoties Diana sveces nonāk Dānijas, kā arī Norvēģijas tirgū. Tāpat nozīmīga eksporta valsts uzņēmumam ir Vācija; tiek iekarots arī Čehijas tirgus. Taču interesanti, ka pieprasījums pēc Diana svecēm ir ne vien ziemeļos, bet arī karstākās un tālākās valstīs. Tās tiek eksportētas arī uz Spāniju un pat Turciju, atklāj uzņēmuma vadītāja vietnieks Mārcis Zariņš.

 

Pieprasījums dažādās valstīs atšķiras. Piemēram, Norvēģijā ir pieprasījums pēc visdažādākajām svecēm, norvēģi aizraujas ar interjera veidošanu un dizaina lietām. Interesanti, ka šajā valstī iecienītas arī sveces ar dzīvnieku apdrukām, kā arī dabīgo faktūru un tumšas krāsas sveces. Norvēģi nebaidās arī no melnām svecēm, pret kurām latviešu pircējam ir aizspriedumi. Vācieši savukārt ir konservatīvi – tie iecienījuši ar roku lietās sveces.

 

Taču Latvijā iecienītas ir smaržīgās sveces. Tās Diana ražotnē tiek izgatavotas lielākoties Latvijas tirgum. Tāpat daudz tiek pirktas eglīšu svecītes. Visticamāk, Ziemassvētkos daudzās Latvijas mājās eglītē degs tieši Diana izgatavotās eglīšu svecītes. Latvieši dedzina arī figūrsveces – rūķīšus, eglītes –, daudz pērk arī lotosa stila sveces.

 

Uzņēmumā atklāj, ka sveču tirgū toni nosaka ne tik daudz pircēju patikšana vai nepatikšana, cik interjera dizaineri. Klienti atbrauc un skatās, vai konkrētā svece iederēsies veikala kopējā dizaina un preču stila klāstā. Šogad vēl aizvien aktualitāti saglabā stils kā no sendienu kartītēm.

 

Sveču kvalitātes kontrole notiek Diana laboratorijā tepat Ventspilī. Kā norāda Diana Sveces vadītāja vietnieks Zariņš, ir būtiski, ka tiek noturēta iegūtā kvalitātes zīme, ko apliecina speciāls sertifikāts. Tādēļ uz vietas laboratorijā tiek pārbaudīts, kā svece deg – vai nedūmo un atbilst ražotāja norādītajām degšanas stundām.

 

Sveču formu, izskatu un krāsu Diana Sveces ražotnē vispirms uzbur trīs dizaineres. Zanda Pudule-Indāne vairāk strādā pie Ziemassvētku klāsta.

 

Žagaru saišķis Zandai tapis, sekojot pieprasījumam pēc dabīga izskata svecēm. Arī sveces forma veidota, saliekot kopā žagariņus un atlejot tos silikona formiņā.

  

 

 

Šādas sveces Latvijas veikalos nopirkt nevar, sērijveida ražošanu piedzīvojušas vien dažas. Pārējās ir paraugam.

 

Ģeometrisku figūru sveces šobrīd ir modes tendence interjera lietu, līdz ar to arī sveču tirgū, stāsta Zanda. Arī šīs Diana sveces tapušas no dabīgā stearīna.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: