P/i Komunālā pārvalde ik gadu rudenī pievērš pastiprinātu uzmanību maģistrālajiem grāvjiem – veic to apsekošanu un attīrīšanu, kā arī aicina iedzīvotājus parūpēties par tiem grāvjiem, kas atrodas viņu īpašumam piegulošajās teritorijās.

Tomēr arī pēc vairākiem aicinājumiem reģionālajos laikrakstos un televīzijā tikai retais namīpašnieks ir sakārtojis savu piemājas grāvi. Liela daļa no tiem joprojām pildās ar rudens lapām, nopļautās zāles atliekām un atkritumiem, bet rudens lietavās nepilda savu uzdevumu – novadīt lietusūdeni – un tādējādi veicina ielu applūšanu.

To, ka privātmāju īpašniekiem jākopj piemājas grāvji, nosaka pilsētas saistošie noteikumi, taču lielai daļai iedzīvotāju tas neliekas pietiekoši spēcīgs arguments un viņi grāvjus netīra.

Komunālās pārvaldes speciālisti apseko grāvjus, runā ar iedzīvotājiem un, ja neizdodas satikt netīro grāvju īpašniekus klātienē, iemet informatīvos paziņojumus pastkastītēs. Taču arī pat pēc ielu pārplūšanas namsaimnieki nemācās no kļūdām un neko nedara lietas labā. Uzņēmuma komunālinženieris Ainars Lorencs tikai pirms pāris dienām apsekojis grāvjus Gāliņciemā, tā tuvākajā apkārtnē un Pārventā. Pilsētas pusēnetīrīti grāvji konstatēti pie vairākiem īpašumiem Sabiles, Vītolu un Pļavas ielā, Miķeļa un Ērgļu ielas krustojumā, Pasiekstes un Jēkaba ielā virzienā no Kuldīgas ielas uz Ventu, Tukuma ielas posmā no Ērgļu līdz Kalēju ielai, Vārves un Kalēju ielas krustojumā, Upes ielā, sākot no Baldones ielas, kā arī Dīķu un Piltenes ielas krustojumā. Pārventā kritisku situāciju var vērot Muitas, Ausekļa, Stacijas, Skrundas, Tilta, Ozolu un Kaļķu ielā. Tas nenozīmē, ka šajās ielās nekoptas ir visu īpašumu piegulošās teritorijas. Taču pietiek ar vienu aizaugušu grāvi, neiztīrītu caurteku, lai apstātos ūdens notece visā apkārtnē, norāda Lorencs. Ar kritušām rudens lapām, nopļautās zāles atliekām un dažādiem atkritumiem piesārņoti grāvji un caurtekas var radīt patiešām lielas problēmas un neglābjamas situācijas lielu lietavu laikā, kā arī atkušņos. Sablīvējušies atkritumi grāvjos un caurteku galos var izraisīt mājas, ielas vai pat vesela rajona applūšanu, kas rada ievērojamus zaudējumus gan privātajam, gan sabiedriskajam īpašumam.

Neredzot pozitīvus rezultātus grāvju tīrīšanā, Komunālās pārvaldes speciālisti ir sagatavojuši iesniegšanai pašvaldības policijā sarakstu ar adresēm, kurās problēma atkārtoti netiek risināta.

Tā kā sinoptiķi sola turpmāk aukstu laiku, biežus nokrišņus, kā arī drīzu salu, grāvju piesārņojums ir jālikvidē steigšus. Komunālā pārvalde aicina negaidīt sekas, bet rīkoties jau iepriekš, novēršot cēloņus.

Tādos gadījumos, kad pašu spēkiem vairs nav iespējams iztīrīt grāvjus vai caurtekas, Komunālā pārvalde iespēju robežās centīsies palīdzēt. Šādos gadījumos iedzīvotāji aicināti zvanīt pa tālruni 63624269, lai Komunālās pārvaldes speciālisti apsekotu grāvi un lemtu par tālāko rīcību.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: