Jau otro gadu Ventspils poliklīnikā ir pieejama fototerapija, kas sevi pozitīvi pierādījusi ādas slimību ārstēšanā.

Fototerapijas iekārta Ventspils poliklīnikas ēkas būvniecības projekta ietvaros tika uzstādīta ar pilsētas pašvaldības finansiālo atbalstu. Pateicoties šai iekārtai, poliklīnika iedzīvotājiem var piedāvāt plašākas un efektīvākas ādas slimību ārstēšanas metodes.

 

Ventspils poliklīnikas dermatologs Mārcis Šepte stāsta, ka fototerapija tiek izmantota visai aktīvi. Pavasarī nāca tie, kam ir alerģija pret sauli. Ja martā vai aprīlī cilvēks iziet fototerapijas kursu, tad uz vasaru saules alerģija pāriet. Vasarā pārsvarā nāk pacienti ar smagāku psoriāzes jeb zvīņēdes saslimšanu. Bet tagad sāk nākt pacienti, kuriem rudenī parasti sākas zvīņēdes saasinājums. Fototerapija labi palīdz arī atopiskā dermatīta un neirodermatīta gadījumā, ja nav līdzējušas smēres. Jāpiebilst, ka šī terapija parasti tiek izmantota, ja izsitumi ir uz visa ķermeņa, nevis vienā nelielā vietā.

 

Šepte uzsver, ka fototerapijas iekārtas iegāde ir attaisnojusies un to novērtējuši daudzi pacienti. Nāk arī slimnieki, kuri no zvīņēdes cieš jau 20 un pat 30 gadus un tās ārstēšanai jau bija atmetuši ar roku. Taču, pateicoties fototerapijai, šobrīd viņi veiksmīgi ārstējas un ir priecīgi par labajiem rezultātiem.

 

Svarīgi, ka šī metode ir lēta, jo pašas procedūras ir bez maksas. Pacientam vien jāmaksā pacienta iemaksa par dermatologa apmeklējumu, jo fototerapijas kurss notiek speciālista kontrolē. Ir svarīgi novērot, vai tiek panākts efekts un nav jāmaina devas un terapijas procedūras ilgums, kas var būt no divām līdz pat desmit minūtēm. Fototerapijas kursu var nozīmēt arī fizikālās terapijas un rehabilitācijas ārsts.

 

Fototerapijas iekārta ādas slimības ārstē ar gaismu, proti, ar ultravioletajiem B stariem (UVB) un ultravioletajiem A stariem (UVA). UVB un UVA stari pēc būtības ir daļa no saules. Un tie ir tādi staru garumi, kas vislabāk palīdz ādas slimību ārstēšanai. Fototerapiju parasti pielieto kursa veidā – tās ir 10 līdz 15 procedūras, atkarībā no nepieciešamības. Pati procedūra nav sarežģīta. Pacients ieiet kabīnē – līdzīgi kā stāvus solārijā – un tajā uzturas noteiktās minūtes, atkarībā no ādas tipa un nepieciešamības. Atšķirība vien tāda, ka pacients negūst iedegumu, kā tas notiek solārijā. Pacienti novērtē, ka fototerapija dod krietni lielāku efektu nekā iepriekš visbiežāk izmantotās kvarca lampas procedūras.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: