Ventspils poliklīnikas laboratorija, strādājot jaunajā ēkā, ir kļuvusi pacientiem un darbiniekiem daudz ērtāka un plašāka. Tajā ir pieejami vispusīgi analīžu un testu pakalpojumi.

Jaunajā poliklīnikas ēkā Raiņa ielā 6 laboratorijas vajadzībām ir plašākas un ērtākas telpas. Tagad pacientu un darbinieku ērtībām ir lielāki analīžu pieņemšanas kabineti, kas sadalīti pa sfērām. Pacienti tiek sadalīti divās plūsmās: vienā telpā ņem asinis no pirksta, citā – no vēnas. Tādējādi analīžu paņemšana notiek ļoti raiti un pacientiem nav jāgaida garās rindās. Tāpat apmeklētāji novērtē jaunās ēkas krietni plašākās uzgaidāmās telpas, ja salīdzina ar vecās poliklīnikas ēkas šaurajiem koridoriem.

 

Ventspils poliklīnikas laboratorijā tiek veiktas hematoloģiskās, klīniskās analīzes, klīniskā ķīmija, seroloģija, citoloģija. Tiek veikts kolorektālā vēža skrīnings, glikozes regulācijas testi, tiek pārbaudītas arī aknu un nieru proves, noteikti elektrolīti un veikti citi testi. Pacientam var gan veikt pilnu asins ainu, gan arī noteikt tikai hemoglobīnu, kas visbiežāk ir aktuāli grūtniecēm. Turklāt grūtniece analīžu rezultātu var saņemt ļoti ātri – vēl pieņemšanas laikā, lai nepieciešamības gadījumā ārsts varētu operatīvi nozīmēt terapiju.

 

Lai pacientiem būtu ērtāk, poliklīnika cieši sadarbojas arī ar citām laboratorijām. Tas nozīmē, ka pacients poliklīnikā var nodot arī dažādas specifiskākas analīzes, piemēram, vairogdziedzera hormonu analīzes, onkomarķierus, D vitamīna testus, ko pārbaudei sūta vai nu uz Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas laboratoriju, vai uz kādu citu laboratoriju. Tādējādi pacientam specifisku analīžu veikšanai un rezultātu saņemšanai nav jādodas, piemēram, uz Rīgu.

 

Poliklīnikas laboratorija ir aprīkota ar jaunām mūsdienīgām iekārtām. Augstā līmenī ir iekšējās kvalitātes kontroles pasākumi, lai veiktie izmeklējumi būtu precīzi un kvalitatīvi. Tostarp katru rītu tiek pārbaudītas visas iekārtas, veicot kontroltestus, pārbaudot reaģentus un tamlīdzīgi. Tāpat laboratorija piedalās starptautiskajās kvalitātes kontroles programmā Labquality, kuras ietvaros laboratorijas darba rezultātus regulāri izvērtē arī Somijā un Vācijā.

 

Laboratorijā analīzes tiek pieņemtas no plkst. 8 līdz 13, līdzi jāņem ģimenes ārsta nosūtījums. Vispirms pacientam jādodas uz poliklīnikas reģistratūru un jāveic pacienta iemaksa, tad jādodas uz laboratoriju nodot analīzes. No pacientu iemaksas atbrīvotās kategorijas, tai skaitā bērni līdz 18 gadu vecumam un grūtnieces, var uzreiz doties uz laboratoriju.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: