Vairāku pilsētas skolu audzēkņi Karjeras nedēļā apmeklēja uzņēmumu Ventspils siltums, kur iepazina katlumājas darbību pilsētas kreisajā krastā, uzzināja, kā no šķeldas iegūst siltumenerģiju, kas silda ventspilnieku mājokļus, un kādas profesijas tam ir vajadzīgas.

Pagājušajā nedēļā katlumājas Brīvības ielā 38 darbību iepazina Ventspils 1. pamatskolas 8. klases skolēni, Ventspils vakarskolas 9. klases skolēni un Centra sākumskolas 4. klases skolēni. Skolēnu ekskursijas uz pilsētas katlumāju, kas pēc rekonstrukcijas ir ļoti mainījusies, kļūstot par modernu un ekonomisku siltuma ražošanas uzņēmumu, kļūst arvien populārākas. Šoreiz skolēni vairāk uzzināja par profesijām, kas nepieciešamas siltuma ražošanai, un par to, kādu izglītību iegūt darbam enerģētikas jomā, stāsta PSIA Ventspils siltums valdes loceklis Atis Mertens. Lai ekskursija pa katlumāju kļūtu par piedzīvojumu visu vecumu skolēniem, uzņēmuma darbinieki sagatavojuši speciālu animācijas filmu par siltuma ražošanu, kurā skolēniem saprotamā un vienkāršā valodā tiek stāstīts par sarežģītiem siltumenerģijas ražošanas procesiem. Ar animācijas filmu interesenti varēs iepazīties arī uzņēmuma mājaslapā www.ventspilssiltums.lv.

 

Daži 8. klases skolēni katlumāju apmeklēja ne pirmo reizi – par to, kā tiek ražots siltums, viņi uzzināja jau pagājušajā mācību gadā ekskursijas laikā. Kā izrādījās, lielākā daļa 1. pamatskolas 8. klases audzēkņu dzīvo privātmājās un līdz šim īpaši daudz nezināja par centrālo siltumapgādi. Līdz ar to šī ekskursija viņiem šķita vēl jo saistošāka. Atis Mertens viņiem pastāstīja, ka darbam katlumājā ir vajadzīgi deviņu profesiju speciālisti – vadošais inženieris, katlu operators, laborants ķīmiķis, siltumenerģētiķis, siltumiekārtu ekspluatācijas tehniķis, katlu mašīnists, elektriķis, katlu iekārtu meistari remontētāji – metinātājs, atslēdznieks, virpotājs. Lai iegūtu šīs profesijas, pamatskolas absolventi var uzreiz stāties Rīgas Tehniskajā koledžā siltumenerģētikas nodaļā vai arī pēc 12. klases – Rīgas Tehniskajā universitātē.

 

Lai strādātu katlumājā, ir vajadzīgas specifiskas zināšanas, kuras nepieciešamas visu laiku papildināt līdz ar iekārtu modernizāciju, norādīja Mertens. Daži skolēni bija pārsteigti, uzzinot, ka katlumāja ražo siltumu visu gadu, nevis tikai apkures sezonā. Karstā ūdens uzsildīšanai arī ir vajadzīga siltumenerģija! Rodrigo Būmeistars aktīvāk nekā citi uzdeva jautājumus ekskursijas laikā. Puisi visvairāk interesēja, kā darbojas katli, ar kādu temperatūru ūdens iziet no katlumājas un kā notiek dzīvojamo māju un citu iestāžu apsildīšana. Rodrigo šobrīd aktīvi nodarbojas ar sportu, taču pieļauj, ka varētu arī padomāt par tādas profesijas iegūšanu, kas nav saistīta ar sportu, bet, iespējams, ar enerģētiku. Klases audzinātāja Inita Āboliņa uzskata, ka ekskursija uz katlumāju bijusi noderīga un vajadzīga. «Jo vairāk viņi uzzinās par dažādām profesijām un iegūs vairāk informācijas, jo vieglāka būs viņu profesionālā izvēle,» saka skolotāja. Īpaši svarīgi, ka skolēni uzzināja par profesijas iegūšanas iespēju jau pēc 9. klases.

 

Šoruden Ventspils siltums sadarbībā ar Ventspils uzņēmumu Aspired aicina skolēnus uz nodarbībām tehniski radošajās darbnīcās, kur audzēkņi var daudz tuvāk iepazīt siltumenerģijas ražošanas un piegādes procesus, iejusties laborantu lomā un uzzināt, no kā sastāv šķelda, kā to sver, saprast katlu darbības principus katlumājā, atklāt, kā tiek sildīts ūdens un tīrīti dūmvadi. Radošajās darbnīcās skolēni paši varēs meklēt un atrast labākos risinājumus siltuma zudumu samazinājumam, saprast, cik svarīgi un būtiski ir siltināt siltumtrases un uzturēt labā tehniskā stāvoklī mājokļus.

 

Pēc Ata Mertena domām, galvenā sadarbības vērtība ar skolām slēpjas ne vien faktā, ka kāds, iespējams, nākotnē atnāks strādāt katlumājā, bet gan tajā, ka lielākā daļa no viņiem kļūs par Ventspils siltuma klientiem. Uzņēmums ir ieinteresēts, lai tā klienti būtu izglītoti un informēti par siltumapgādes jautājumiem, uzsver Mertens.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: