Lai rudenī un ziemā izvairītos no plūdiem, jāuztur kārtībā grāvji. Lielie novadgrāvji Ventspilī ir Komunālās pārvaldes ziņā, bet par mazo grāvju tīrīšanu atbild piegulošo teritoriju saimnieki.

Ventspilnieki vēl labi atceras 1. septembri pirms dažiem gadiem, kad intensīvas lietusgāzes izraisīja īstus plūdus, atgādina p/i Komunālā pārvalde direktors Andris Kausenieks. Arī vēlāk, aptuveni pēc pusgada – februāra vidū –, kad uz sasalušas zemes nolija lietus, Pārventā, privātmāju rajonā starp Embūtes, Rindas un Tārgales ielu, applūda vairāku privātmāju teritorijas. Toreiz ūdens noteci kavēja neiztīrītie grāvji un caurteces, pilnas ar vecām lapām, nenopļautu zāli un citām drazām. Rezultātā nestrādāja visa Pārventas meliorācijas sistēma.

 

Tāpēc šobrīd, rudens sākumā, ļoti būtiski ir iztīrīt privātajām teritorijām piegulošos grāvjus. Saskaņā ar Ventspils pilsētas labiekārtošanas noteikumiem tie ir šo teritoriju īpašnieku ziņā – grāvji jāattīra no lapām, kritušiem āboliem, samestiem atkritumiem, jāizpļauj, bet nopļautā zāle jāizvāc.

 

Būvniecības administratīvās inspekcijas vadītājs Jurģis Rasa norāda, ka Ventspilī divas visplašākās teritorijas, kurās šis aicinājums īpaši būtisks, ir jau pieminētais rajons Pārventā, kā arī platība starp Inženieru, Ganību, Zvaigžņu un Riņķa ielu. Tomēr tas nenozīmē, ka citviet grāvju tīrīšana nebūtu aktuāla.

 

Kausenieks, kā arī inspekcijas speciālisti, apsekojot privātmāju teritorijas, konstatējuši, ka Pārventā – Jāņciemā – grāvji daudzviet nav iztīrīti. «Situācija tiešām ir katastrofāla. Sākoties pamatīgākām lietavām, Pārventa atkal pludos. Cits zāli nopļāvis, taču tā atstāta turpat grāvja dibenā. Caurtekas pilnas ar zariem, nokritušiem āboliem, lapām, nopļautu zāli vai arī aizaugušas,» savus novērojumus pauž Kausenieks.

 

Amatpersonas atgādina, ka pienācis pēdējais laiks iztīrīt grāvjus. Pēc apsekošanas Būvniecības administratīvās inspekcijas darbinieki izsūtījuši rakstiskus atgādinājumus teritoriju saimniekiem, kuru īpašumu piegulošās platības, tai skaitā grāvji, nav sakopti, savest tās kārtībā.

 

«Lai iztīrītu grāvjus un caurtekas, nav vajadzīga mehanizēta tīrīšana, jābūt vien labai gribai un čaklām rokām,» saka Rasa.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: