Ventspils poliklīnikas jaunā ēka Raiņa ielā 6 turpina saņemt atzinību – šoreiz par ieguldījumu vides pieejamības nodrošināšanā.

Ventspils poliklīnika jau iepriekš saņēmusi vairākas balvas, tai skaitā Latvijas Būvnieku asociācijas ikgadējā skatē Gada labākā būve Latvijā 2012 ieguvusi pirmo vietu nominācijā Renovācija ar energoefektivitātes paaugstināšanu. Godalgotu vietu ēka ieguvusi arī konkursā Energoefektīvākā ēka Latvijā 2013 sabiedrisko ēku konkurencē. šoreiz Ventspils poliklīnikas projekts saņēmis Labklājības ministrijas Atzinības rakstu par ieguldījumu vienlīdzīgu iespēju veicināšanā.

 

«Esam patiesi gandarīti, ka Ventspils poliklīnikas projekts atzīts kā labās prakses piemērs par ieguldījumu, nodrošinot vides pieejamību. Vides pieejamības nodrošināšana ir ārkārtīgi svarīga veselības aprūpes iestādēs, lai cilvēki ar īpašām vajadzībām varētu veikt nepieciešamos izmeklējumus un apmeklēt speciālistus. Vecajā poliklīnikas ēkā šādas iespējas bija stipri ierobežotas,» uzsver Ventspils poliklīnikas valdes priekšsēdētāja Dace Sormule. Viņa pateicas projekta pasūtītājiem – Ventspils pašvaldībai, kas tādējādi izrāda rūpes par pilnīgi visiem pilsētas iedzīvotājiem – gan cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, gan arī veciem cilvēkiem un māmiņām ar ratiņiem.

 

Ventspils jaunās poliklīnikas ēkas atbilstību vides pieejamības kritērijiem pirms objekta nodošanas ekspluatācijā vērtēja un pozitīvu atzinumu sniedza arī invalīdu biedrības Apeirons eksperti. Poliklīnikā ir izbūvēti divi pandusi, ierīkotas automātiskās durvis un lifts, kabinetu ieejas durvis ir izbūvētas atbilstošā platumā un bez sliekšņa, lai poliklīnikā ērti varētu iekļūt un pārvietoties māmiņas ar ratiņiem, kā arī nepieciešamos pakalpojumus visos ēkas stāvos varētu saņemt cilvēki ratiņkrēslos. Katrā stāvā izbūvēta arī tualete cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

 

Lai poliklīnikā orientēties un droši pārvietoties varētu cilvēki ar redzes traucējumiem, kāpņu pirmais un pēdējais pakāpiens izbūvēti kontrastējošā krāsā. Pie ieejām kabinetos ieklāts atšķirīgas krāsas grīdas segums, kā arī durvju rāmji ir tonī, kas kontrastē ar sienu krāsojumu. Gaiteņos pie sienām uzstādītas margas, savukārt uz kāpņu margām Braila rakstā uzlīmēts stāva numurs.

 

Ventspils poliklīnikas jaunā ēka Raiņa ielā 6 tika svinīgi atklāta pagājušā gada 3. janvārī. Tajā izveidota mūsdienīga infrastruktūra, uzstādīts jauns un moderns medicīniskais aprīkojums, uzlabojot ambulatorās veselības aprūpes pieejamību un kvalitāti Ventspilī un Kurzemes reģionā.

 

Poliklīnikā izveidota infrastruktūra vairākiem jauniem veselības aprūpes pakalpojumiem, piemēram, mamogrāfijas un rentgena izmeklējumiem, uzstādīta fototerapijas iekārta, izveidotas ārstnieciskās vingrošanas zāles un paplašināts rehabilitācijas pakalpojumu klāsts, kā arī ierīkots osteodensitometrijas kabinets. Poliklīnikas uzgaidāmās telpas izveidotas plašas un pacientiem draudzīgas, ēkā ierīkots lifts nokļūšanai otrajā un trešajā stāvā. Mūsdienīgāki un ērtāki apstākļi radīti arī mediķiem.

 

Poliklīnika būvēta pēc pasīvās mājas principiem. Projekta kopējās izmaksas bija 3,1 miljons eiro, tai skaitā Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums – 2,6 miljoni eiro jeb 82% no kopējām projekta attiecināmajām izmaksām, valsts budžeta dotācija – 71 tūkstotis eiro un 502 tūkstoši eiro – Ventspils pašvaldības līdzfinansējums.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: