Ventspils slimnīcas rīkotajā Informācijas dienā iedzīvotājiem skaidrots par gaidīšanas rindām un to veidošanās iemesliem uz valsts finansētajiem ambulatorajiem pakalpojumiem, kā arī stāstīts par slimnīcas jaunumiem veselības aprūpes pakalpojumu pilnveidošanā.

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētāja Alīda Vāne un slimnīcas galvenais ārsts Dainis Gīlis uzsver, ka neatliekamo medicīnisko palīdzību slimnīca sniedz pilnā apmērā un neviens iedzīvotājs neatliekamos gadījumos bez palīdzības nepaliks. Dažādu profilu speciālisti šo palīdzību nodrošina cauru diennakti. Tikmēr uz valsts apmaksātajiem ambulatorajiem pakalpojumiem un plānveida operācijām valsts finansējuma trūkuma dēļ veidojas rindas. Tās ir aptuveni tikpat garas, cik pagājušajā gadā.

 

Valsts finansējums ir strikti sadalīts. Ir skaidri noteikts, cik daudz slimnīca drīkst par valsts naudu izmeklēt un konsultēt. Tādējādi katrā konkrētajā pakalpojuma programmā slimnīca ir spiesta noteikt konkrētu izmeklējumu skaitu dienā, ko par valsts naudu var veikt. Tāpat valsts reglamentē, ka visu valsts piešķirto finansējumu nedrīkst iztērēt pirmajā pusgadā. Ir regulas, ka šis finansējums jāsadala vienlīdzīgi visa gada garumā.

 

Slimnīca labprāt nodrošinātu lielāku pakalpojuma apjomu par valsts naudu, jo ārstniecības personāla resursi ir. Piemēram, uz kataraktas operāciju šobrīd gaida 1703 pacienti. Slimnīca ir vairākkārt vērsusies Nacionālajā veselības dienestā, lūdzot palielināt šo operāciju skaitu, jo Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca ir vienīgā Kurzemē, kas šādas operācijas veic. Taču saņem noraidījumus. Rodas absurda situācija, jo fiziski slimnīca var veikt lielāku šo operāciju skaitu, taču valsts finansējumu nedod un cilvēkiem rindā uz pieprasītajām operācijām jāgaida divus līdz trīs gadus. Kritiska situācija ir arī uz lielo locītavu endoprotezēšanas plānveida operācijām. Uz gūžas endoprotezēšanas operāciju pacientam jāgaida divus gadus, bet uz ceļu endoprotezēšanas – pat septiņus.

 

Arī pie speciālistiem un uz ambulatorajiem izmeklējumiem ir gaidīšanas rindas. Atbilstoši aktuālajai informācijai visgarākā rinda ir pie acu ārsta. Tajā gaida 650 cilvēku. Taču šīs garās rindas vairāk saistītas ar to, ka cilvēki vēlas tikt pie konkrēta ārsta. Ventspilī ir acu ārsti, pie kuriem rindas ir ievērojami īsākas. Šobrīd slimnīcā notiek darbs pie vēl viena acu ārsta kabineta izveides, tādējādi slimnīcas abi acu ārsti varēs pieņemt lielāku ambulatoro pacientu skaitu. Par gaidīšanas rindām iedzīvotāji var uzzināt arī internetā: www.rindapiearsta.lv.

 

Neskatoties uz finansiālajām grūtībām, slimnīca turpina attīstīties, pilnveidojot infrastruktūru un ieviešot jaunus veselības aprūpes pakalpojumus, lai uzlabotu iedzīvotājiem sniegto medicīniskās palīdzības kvalitāti. Šogad pilnveidota uzņemšanas nodaļa, pie plašākām un svaigi rekonstruētām telpām tikusi hemodialīzes nodaļa. Savukārt šobrīd notiek ķirurģijas un traumatoloģijas nodaļu remonts, bet viena no dzemdību nodaļas zālēm tiek aprīkota ar speciālu vannu dzemdībām ūdenī.

 

Tikmēr neiroloģijas jomā slimnīca strādā pie jaunas un modernas diagnostikas metodes ieviešanas. Insulta vienība tiks aprīkota ar jauniegādātu doplera monitorēšanas sistēmu, kas identificēs cilvēka asinsritē radušos mikrotrombus un, pielietojot medikamentus, novērsīs atkārtota insulta riskus.

 

Tāpat attīstības projekts turpinās slimnīcas Talsu filiālē. Jau septembra beigās Talsos ir iecerēts ekspluatācijā nodot jauno slimnīcas ēku, kas uzbūvēta, pateicoties ventspilnieku aktīvam darbam, piesaistot ievērojamus Eiropas Savienības struktūrfondu un valsts līdzekļus.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: