Igauņu uzņēmējs vakar no ventspilniekiem uzpirka antikvariāta priekšmetus un senlietas. Speciālisti satraucas, ka no Latvijas var izvest kultūrvēsturiskas mantas.

Igauņu uzņēmējs Andrijs, kuram Tallinā pieder antikvariātu veikaliņš, vakar mantas uzpirka Ventspils Kultūras centrā. Kā vēstīja iedzīvotāju pastkastēs iemestais sludinājums, igaunis uzpērk senu naudu, vērtspapīrus, fotogrāfijas un pastkartes. Tāpat viņš nesmādē dažādu laiku ordeņus, senus svečturus, lampas, porcelānu, galda piederumus, mūzikas instrumentus, senas rotaļlietas un citus priekšmetus.

Ventas Balss novēroja, ka visvairāk cilvēki nesa senas naudas zīmes, taču lielāko daļu uzpircējs nevēlējas pirkt, jo šādu tā saucamo inflācijas naudiņu, esot daudz. Cilvēki arī nebija noskaņoti kaulēties, piekrītot pirmajai nosauktajai summai. Tā, kāda meitene par pieciem latiem pārdeva trīs Latvijas naudas zīmes no 1915. un 1919.gada, kāds cits par tādu pašu summu pārdeva Kuzņecova porcelāna priekšmetus, par pāris latiem atdoti koka skaitīkļi. Bet kāds sirms kungs par pieciem latiem tomēr atteicās pārdot aptuveni 20 senas pastkartes. Andrijs atklāj, ka cilvēki nes arī zelta zobus, kurus viņš uzpērk par 11 latiem gramā.

Tomēr daudzas mantas tika noraidītas, tostarp patvāris, kas bija elektrisks nevis ar oglēm kurināms, 100 gadu vecas nošu burtnīcas, senas grāmatas un citi priekšmeti, kuriem pircējus esot grūti atrast.

Andrijs atzīst, ka Igaunijā senlietu vairs nav tik daudz, Latvijā to ir vairāk. Uz antikvariātu veikaliem cilvēki senlietas nes arvien mazāk, tādēļ viņš pielieto agresīvāku taktiku rīkojot izbraukumus uz dažādām pilsētām. Pārsvarā cilvēki nes mazvērtīgus priekšmetus, taču vienmēr ir viens vai divi, kuri atnes kaut ko tiešām vērtīgu un ar to arī tiek nopelnīts.

Ventspils muzeja direktora vietnieks Armands Vijups ir satraukts par tik liela vēriena, labi izreklamētu uzpirkšanas pasākumu, jo ir bail, ka pilsēta zaudēs kaut ko no Ventspils kultūrvēsturiskām vērtībām. Vissliktākais, ka šie priekšmeti tiks izvesti uz Igauniju. Viņš uzsver, ka arī Ventspils Muzejs atpērk priekšmetus, un bieži vien par lielāku naudu, nekā uzpircēji, tādejādi tos saglabājot Ventspils nākamajām paaudzēm.

Eiropas Savienības robežās preču kustība ir legāla, tādēļ nav nekādu ierobežojumu senlietu izvešanai no Latvijas. Arī nodokļi nav jāmaksā, jo uzpirkšana ar nodokli neapliekas. To, ka mantu uzpirkšanu valsts nereglamentē, Ventas Balsij apstiprina arī Ventspils domes ekonomikas nodaļā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: