2. augustā Ostas ielas promenādē svinīgi tika pasniegti Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas atzinības rakstus par ieguldījumu reģionālajā attīstībā.

Atzinības rakstus pasniedza Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

 

VARAM atzinības rakstus saņēma p/i „Ventspils muzejs” direktore Margarita Marcinkeviča, p/i „Izglītības pārvalde” vadītājs Aldis Slavinskis un SIA „Olimpiskais centrs „Ventspils”” valdes priekšsēdētājs Uldis Boitmanis.

 

P/i „Ventspils muzejs” direktore Margarita Marcinkeviča

Margarita Marcinkeviča ir ventspilniece kopš 2002. gada, kad viņa sāka vadīt Ventspils Galveno bibliotēku. Margarita Marcinkeviča ieguvusi maģistra grādu Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes bibliotēkzinātnes un informācijas nodaļā.

 

Kopš 2002. gada septembra Margarita Marcinkeviča pildīja pašvaldības iestādes „Ventspils bibliotēka” Galvenās bibliotēkas direktores pienākumus, kā arī pašvaldības iestādes „Ventspils bibliotēka” direktora prombūtnē pilda direktora pienākumus. Īpašs notikums bija 2005. gadā pabeigtā Galvenās bibliotēkas rekonstrukcija.

 

Paralēli tiešajiem darba pienākumiem Margarita Marcinkeviča aktīvi darbojusies Latvijas Republikas Kultūras ministra uzaicinātā Bibliotēku padomes locekļa amatā, Latvijas Republikas Kultūras ministrijas Bibliotēku akreditācijas komisijā un piedalījusies citās profesionālās un sabiedriskās aktivitātēs.

 

Bibliotēkas jomā paveiktais jau palicis pagātnē, lai gan daudzi Galvenās bibliotēkas darbības uzlabojumi, ko arī šobrīd bauda ventspilnieki, ir arī Margaritas nopelns. Piekrītot stāties Ventspils muzeja direktores amatā, Margarita Marcinkeviča saskārās ar jauniem izaicinājumiem, kas saistījās ne tikai ar nepieciešamību strauji apgūt un iekļauties jaunā kultūras dzīves sfērā. Margarita muzejā sāka strādāt brīdī, tas piedzīvoja šajā gadsimtā savā attīstībā vēl nepieredzētu izrāvienu un pozitīvas pārmaiņas, kas saistītas ar neparasti daudziem, jauniem projektiem ļoti īsā laika posmā.

 

Savukārt no 2010. gada marta M. Marcinkeviča vada Ventspils muzeju. Līdz ar Margaritas Marcinkevičas stāšanos Ventspils muzeja direktores amatā muzejs ir piedzīvojis savā attīstībā šajā gadsimtā vēl nepieredzētu izrāvienu un pozitīvas pārmaiņas. Veiksmīgi pabeigts „Vienīgā Baltijā vēsturiski saglabātā 600 mm šaursliežu dzelzceļa, kā kultūrvēsturiska objekta attīstība: iekļaušana Ventspils transporta struktūrā un starptautiskā tūrisma apritē” projekts. Mazbānītis kļuvis par iecienītu kultūrtūrisma objektu ne tikai Ventspils viesu, bet arī ventspilnieku vidū.

 

Kopš 2010. gada ar Mazbānīti izvizināti vairāk kā 248 000 cilvēku. Lai gan darbs pie projekta tika uzsākts iepriekšējās muzeja vadības laikā, tā veiksmīgais turpinājums un noslēgums tika realizēts, pateicoties Margaritas Marcinkevičas prasmei iedziļināties, neatlaidībai un augstajām darba spējām.

 

Līdzīgi var raksturot direktores metodes, strādājot pie Eiropas Reģionālās attīstības fonda projekta "Livonijas ordeņa pils kompleksa Ventspilī rekonstrukcija, renovācija un ekspozīcijas izveide" īstenošanas. Neraugoties uz notiekošajiem būvdarbiem un teritorijas sakārtošanu, pils apmeklētājiem vienmēr tika izrādīta īpaša uzmanība un kvalitatīva apkalpošana. M. Marcinkevičas liels nopelns ir balva Livonijas ordeņa pils restaurācijas 2. kārtai skatē „Gada labākā būve Latvijā’ 2011”, Lielirbes baptistu lūgšanu nama pārcelšana uz Brīvdabas muzeju, pils 2. stāva atjaunošana, digitālo ekspozīciju izveide un jaunu ideju rosināšana šajā jomā, jaunas muzeja un Mazbānīša interneta mājas lapas radīšana, Ventspils Hronikas projekta darba veicināšana un sakārtošana. Kopš 2010. gada Livonijas ordeņa pili apmeklējuši vairāk kā 161 000 apmeklētāju un to skaits jūtami palielinājies pēc rekonstrukcijas pabeigšanas 2012. gadā.

 

Pateicoties savam maģistra grādam sociālajās zinībās un personīgajām īpašībām, Margarita prot atrast kontaktu un piesaistīt muzejam piemērotus darbiniekus, ir iejūtīga iestādes vadītāja, labi izjūt nepieciešamību pēc kvalitatīviem uzlabojumiem, vienmēr piedalās dažādās muzeja aktivitātēs.

 

Margaritai patīk ceļot, apmeklētā teātra izrādes, lasīt labas grāmatas. Viņas mīlulis – samojeda šķirnes suns Sanijs jau kļuvis par ierastu un draudzīgu muzeja apmeklētāju, bet par jaunu direktores aizraušanos kļūst loka šaušana.

 

P/i „Izglītības pārvalde” vadītājs Aldis Slavinskis

Aldis Slavinskis dzimis 1950. gada 3. augustā Ventspils rajona Tārgales ciemā.

 

Beidzis Ventspils J. Fabriciusa 1. vidusskolu (1. ģimnāziju), studējis Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātē, 1975. gadā iegūstot filozofijas pasniedzēja un sociologa specialitāti.

 

Pēc Latvijas Universitātes absolvēšanas turpmāko dzīvi un darbu Aldis Slavinskis saistījis ar Ventspili. Kopš 1990. gada viņš pārrauga izglītības nozari Ventspilī – sākotnēji bijis Ventspils pilsētas Tautas deputātu padomes izpildkomitejas Tautas izglītības nodaļas vadītājs un Ventspils pilsētas Skolu valdes priekšsēdētājs. Kopš 1999. gada – Ventspils pilsētas domes Izglītības pārvaldes vadītājs.

 

Sabiedriskā kārtā četrus gadus pildījis Latvijas izglītības foruma prezidenta pienākumus. Vienmēr iestājies par pedagogu kvalifikācijas paaugstināšanu un tālākas izglītības veicināšanu, izglītības iestāžu materiāli tehniskās bāzes nostiprināšanu un to uzturēšanas efektivitāti. Viņa iniciatīva ir pilsētas pedagoģiskā darba inovācijas fonda izveide.

 

Lielākais hobijs joprojām ir grāmatu lasīšana, interese par filozofijas, sevišķi dzīves mākslas filozofijas jautājumiem, starptautisko attiecību, globalizācijas, vēstures problemātiku un ceļošana.

 

No 1994. gada līdz šim brīdim Aldis Slavinskis ir darbojies kā biedrības „Latvijas Izglītības forums” valdes loceklis, kā arī ir bijis gan sabiedriskās organizācijas prezidents, gan viceprezidents. Viņš ir bijis izvirzīts arī kā Latvijas Lielo pilsētu asociācijas pārstāvis un darbojās Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrijas darba grupā par augstākās izglītības reformas jautājumiem, tādējādi aizstāvot kvalitatīvas izglītības pieejamību reģionos.

 

Laikā no 1997. gada septembra līdz 2003. gada augustam Aldis Slavinskis ir piedalījies dažādās starptautiskās konferencēs – Eiropas Izglītības vadītāju forumos Norvēģijā, Zviedrijā, Portugālē, Latvijā, Īrijā, Ziemeļīrijā.

 

2011. gadā viņš ir saņēmis Ventspils Lielo balvu par ilggadēju darbu izglītības attīstībā Ventspilī un pedagoģiskā darba inovācijas veicināšanu.

 

Aldis Slavinskis kopš 2013. gada 1. jūnija ir Ventspils pilsētas domes deputāts un aktīvi darbojas Ventspils pilsētas domes komitejās un komisijās - Pilsētas attīstības jautājumu komitejā, Sociālo jautājumu komitejā, kā arī Apbalvošanas komisijā, Jaunatnes lietu komisijā, Uzņēmējdarbības veicināšanas komisijā, Veselības aizsardzības komisijā.

SIA „Olimpiskais centrs „Ventspils”” valdes priekšsēdētājs Uldis Boitmanis

Visi, kam sports ir neatņemama dzīves sastāvdaļa, pazīst Uldi Boitmani. Viņš ir ventspilnieks no dzimšanas – 1949. gada 28. augusta. 1970. gadā beidzis Latvijas Valsts Fiziskās Kultūras institūtu, iegūstot fiziskās kultūras un sporta pasniedzēja specialitāti.

 

Strādājis par fizkultūras skolotāju Ventspils 3. vidusskolā, Ventspils 5. vidusskolā un Ventspils 1. vidusskolā, par mācību daļas vadītāju sporta skolā "Spars", trenējis bērnus basketbolā un strādājis arī Starpkolhozu ražošanas uzņēmumā (SRAU) par sporta metodiķi.

 

Uldis Boitmanis par Olimpiskā centra „Ventspils” vadītāju strādā jau kopš 2001. gada sākuma, kad, klausot savam sirds balss aicinājumam, no privātā biznesa pārgāja strādāt jaunajā sporta bāzē. Šo gadu laikā Olimpiskais centrs „Ventspils” izaudzis par vienu no lielākajiem un modernākajiem sporta un aktīvās atpūtas kompleksiem Latvijā, kurā strādā vairāk kā 150 darbinieku.

 

Uldis Boitmanis kā SIA „Olimpiskais centrs „Ventspils”” valdes priekšsēdētājs vairāk nekā 13 gados ir daudz paveicis Ventspils pilsētas sporta infrastruktūras pilnveidošanā un sporta attīstības sekmēšanā Ventspilī. Tieši U. Boitmaņa vadībā Olimpiskais centrs “Ventspils” kā Nacionālā sporta bāze ir izveidojies par vienu no lielākajiem un modernākajiem sporta kompleksiem Latvijā, kas nodrošina augsta līmeņa sportistu sagatavošanu un izaugsmi, īpašu uzmanību velta bērniem un jauniešiem, nodrošinot vispusīgas attīstības iespējas.

 

Tāpat, pateicoties U. Boitmaņa aktīvam darbam, Olimpiskā centra „Ventspils” sporta bāzēs notiek nozīmīgas valsts mēroga sacensības, kā Latvijas Olimpiādes, Latvijas jaunatnes vasaras olimpiādes un vairāki Eiropas čempionāti – basketbolā, hokejā, šorttrekā, orientēšanās u.c, kā arī daudzpusīgas starptautiskās sacensības.

 

Olimpiskā centra „Ventspils” sporta bāzes sportisko rezultātu sasniegšanai izmanto ne tikai Ventspils iedzīvotāji, bet arī valsts un pasaules mēroga sportisti, kuri pārstāv mūsu valsti Olimpiskajās spēlēs, Pasaules un Eiropas čempionātos, kā arī citu valstu sportisti.

 

Patiesu gandarījumu Uldim Boitmanim par ieguldīto darbu dod gan sakārtotās, kvalitatīvās sporta bāzes, kurām pirmajām Latvijā tika piešķirts Nacionālās sporta bāzes statuss, gan sportistu sasniegumi, gan ventspilnieku iesaistīšanās sporta aktivitātēs un sporta nodarbībās.

 

Ar Ulda Boitmaņa līdzdalību Ventspils pilsēta ir spilgti iezīmēta Latvijas sporta kartē gan pēc Olimpiskā centra „Ventspils” darbības, gan pēc rīkoto starptautisko un valsts sacensību skaita, gan ikdienas apmeklētāju skaita.

 

Uldis Boitmanis ticis arī ievēlēts par Latvijas Olimpiskās komitejas individuālo locekli, kā arī darbojies Latvijas Basketbola savienības valdē.

 

2011. gadā saņēmis Ventspils Balvu par ilggadēju ieguldījumu sporta dzīves attīstībā un pilnveidošanā Ventspils pilsētā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: