Ventspils muzejs ir saņēmis rezultātus paraugu datējumiem no arheoloģiskajiem glābšanas izrakumiem, kas 2013. gada vasarā tika veikti Pils ielā 21. Tie liecina, ka pilsēta šajā vietā pastāvējusi jau 16. gs. otrā pusē un 17. gs. sākumā.

Jau pavisam nedaudz vēlāk šī vieta, sākoties intensīvam kāpu smilšu aizputināšanas procesam, uz laiku pamesta. Iegūtie rezultāti ir nozīmīgi, lai skaidrotu Ventspils senākās apdzīvotības (13.-17. gs.) robežas un pilsētas attīstības gaitu. Tie liecina, ka senā Ventspils laikā līdz 17. gs. atradusies daudz plašākā teritorijā, nekā bija pieņemts uzskatīt līdz šim. Atrast senāko apdzīvotību traucē līdz pat 1 - 2 m biezi kāpu smilšu slāņi, kas sapūsti virs pilsētas senākās daļas. Var pieņemt, ka iemesls tam jāmeklē piekrastes koku izciršanā apkures un vienkāršāko būvmateriālu vajadzībām.

 

Organisko paraugu (koka, ogļu) analīzi, izmantojot radioaktīvā oglekļa jeb C14 metodi, veica Tallinas Tehnoloģiju universitātes Ģeoloģijas institūta laboratorijā (Latvijā šādas arheoloģisko paraugu datēšanas tehnoloģijas nav pieejamas). Pirmo reizi šī datēšanas metode Ventspilī tika izmantota, lai noskaidrotu senāko kultūras slāņu datējumu arheoloģiskajos pētījumos jaunrades nama teritorijā 2010. gadā. Šogad analīzes veiktas Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstītā projekta ietvaros.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: