Jāņu laika skarbo vēju Ventspils ostā pārlaida serbu dēkainis Vladimirs Papovičs, kurš vienatnē nelielā laiviņā pērn no Serbijas pilsētas Novisadas pa upēm, jūrām un kanāliem aizkuģojis līdz Sanktpēterburgai, tagad dodas atpakaļ uz dzimteni.

Šovasar Papoviča ceļš ved no Pēterburgas, kur ziemā veikts laivas remonts, uz mājām – uz Serbiju. Jau kuģots pa Narvu Igaunijā, pa Baltijas jūru, piestājot Rīgā, Mērsragā, un 22. jūnijā arī Ventspilī. Te dažas dienas jāuzkavējas, jo Baltijas jūra ceļotāju sagaida ar spēcīgu vēju. Papovičs pastāsta, ka nelielajā motorlaivā ar diviem piekarināmiem motoriem jau pērn četrus mēnešus pavadījis ceļā, pieveicot ap 7000 kilometru. Ceļojums iespējams, pateicoties atvērtajām robežām un labiem cilvēkiem, kuri sastapti un palīdzējuši visdažādākajās situācijās. Papoviča ceļojuma finansēšanā sponsori nav piesaistīti – pagājušajā gadā iztērēts ap 1000 eiro, no kuriem lielākā daļa – par degvielu.

36 gadus vecais Vladimirs Papovičs, kurš pēc profesijas ir ekonomists, iztiku pelna, ziemā izmitinot slēpotājus, bet par iekrātajiem līdzekļiem īsteno bērnības sapni. Upe Donava, kas plūst caur viņa dzimto pilsētu, nemitīgi urdījusi prātu – no kurienes un uz kurieni plūst tās straume? Pagājušajā gadā ceļojot pa Donavu uz Melno un Azovas jūru un Volgu, piedzīvots ne mazums jauku un satraucošu brīžu. Piemēram, vētra Azovas jūrā un 2,5 metri augsti viļņi, kas mazo laiviņu mētājuši kā riekstu čaumalu. Šādos laika apstākļos glābties var vienīgi krastā – laivas ķīlis atrodas vien nieka 35 centimetrus zem ūdens, tāpēc tas viegli izdarāms. Lai tiktu no krasta nost – tad gan vajadzīgs sešu vīru spēks.

Tālāk iecerētais ceļš vedīs uz Kaļiņingradu Krievijā, Poliju, tad pa Vislu un citām upēm līdz Berlīnei, tālāk līdz Donavai uz dzimto pilsētu Novisadu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: