Vairākus simtus miljonus eiro vērtas smago naftas produktu pārstrādes rūpnīcas iespējamā būvniecība Ventspilī pilsētai varētu nest tikai ieguvumus, šodien preses konferencē atzina Ventspils mērs Aivars Lembergs , piebilstot, ka vismaz pašlaik viņš šajā projektā nesaskata "ne riskus, ne zaudējumus".

Ventspils mērs solīja, ka šī projekta īstenošanas gadījumā pašvaldība stingri sekos līdzi tam, lai tiktu ievērotas visaugstākās prasības attiecībā uz drošības un vides jautājumiem, noteikti tikšot rīkota ieceres sabiedriskā apspriešana un uzklausīts iedzīvotāju viedoklis: "Lai realizētu šādu projektu, pirmā lieta, kas viņiem ir skaidri pateikta (un to arī nosaka likums), - ka vajadzīgs pilns ietekmes uz vidi novērtējums. Mēs, protams, sekosim līdzi, lai tur būtu šobrīd modernākās pasaulē pieejamās tehnoloģijas." No potenciālā investora puses esot jūtama izpratne attiecībā uz vides un drošības prasību ievērošanu.

 

Lembergs uzsvēra, ka investors Ventspilī vēlas būvēt nevis naftas pārstrādes rūpnīcu, bet gan smago naftas produktu jeb tādu produktu, kas paliek pāri pēc naftas pārstrādes, tālākas pārstrādes rūpnīcu. "Līdz ar to atšķirībā no naftas tā izejviela ir daudz drošāka no ugunsbīstamības un sprādzienbīstamības viedokļa," uzsvēra Ventspils mērs.

 

Lembergs atzina, ka investori pagaidām nevēloties īpaši afišēties, tāpēc viņš par šo projektu gatavs pastāstīt vien tik daudz, ciktāl netiek pārkāpts investoru lūgums.

"Apjomi, ko plānots pārstrādāt, ir miljoni, un pēc savas būtības tas ir tāds ļoti loģisks projekts, jo Ventspils ir liela naftas produktu pārkraušanas osta, un ir loģiski, ka daļa no naftas produktiem, kas jau Ventspilī ienāk, tiktu dziļāk pārstrādāti. Citiem vārdiem, Ventspilī šiem naftas produktiem tiktu pievienota daudz lielāka vērtība kā tikai to pārkraušanas vērtība," atzina Lembergs.

 

No sarunām ar potenciālo investoru Lembergs nopratis, ka rūpnīcā varētu tikt nodarbināti 350-400 cilvēki. "Tā tehnoloģija ir ļoti moderna, ar ļoti augstu automatizācijas līmeni, un līdz ar to tur vajadzīgi ļoti lielā skaitā augstas klases speciālisti, kuriem te jāpārceļas dzīvot, bet kuri uz šejieni nepārcelsies, ja viņiem nemaksās pienācīgu algu," atzina Lembergs.

 

Pašvaldībai no šāda projekta būtu vairāki ieguvumi - rūpnīca tiktu būvēta uz pašlaik neizmantotas zemes, un pašvaldība iekasētu nekustamā īpašuma nodokli par zemi un ēkām. "Šai naftas produktu pārstrādes rūpnīcai jāsadarbojas ar ostas termināļiem. Tā kā ieguvēji būs arī viens vai vairāki ostas termināļi, ja viņi, protams, vienosies," atzina Lembergs. Sākotnēji Lembergs saskatot tikai ieguvumus, bet neredzot riskus un zaudējumus.

 

Ventspils mērs atzina, ka izdošanās gadījumā šis vairāk nekā 400 miljonus eiro vērtais projekts būs ārkārtīgi nozīmīgs Ventspilij un visai Latvijai. "Jāsaka tā: kad nāk investors un sāk runāt par investīciju cipariem virs simts miljoniem, protams, mēs tiekamies, runājam un palīdzam, cik varam, bet es vienmēr esmu iekšēji ļoti rezervēts un skeptisks, tāpēc ka šāda mēroga projekts virs 400 miljoniem - tas ir Eiropas mēroga projekts, un tas ir tāds liels izņēmums. Protams, valsts iekšzemes produktu (IKP) tas būtiski palielina," atzina Lembergs. Viņš pieļāva, ka pēc savas nozīmes šāds projekts varētu dot līdzīgu ieguldījumu IKP veidošanā kā savulaik "Liepājas metalurgs".

 

Kā atklāja Lembergs, potenciālais investors no ASV ir apmeklējis Ventspili, lai iepazītos ar šejienes apstākļiem. "Vismaz viņš teica, ka viņam ir palicis labs iespaids. Bet visu izšķirs tirgus konjunktūra," atzina Lembergs. No loģikas viedokļa šāds projekts esot reāls, bet tas, vai to izdosies realizēt, būšot atkarīgs no aprēķiniem, vai Ventspilī rūpnīcā saražoto varēs pārdot par pieņemamu cenu, gūt pietiekamu peļņu un atpelnīt investīcijas. Zeme Ventspilī šim investoram jau esot rezervēta.

 

Kā ziņots, valdība vakar nolēma piešķirt nodokļu atlaides uzņēmuma SIA "Baltic New Technologies" ieguldījumam - naftas - ķīmijas rūpnīcai BNT, ko par 420 miljoniem eiro iecerēts uzbūvēt Ventspilī.

 

LETA

 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: