Valsts valodas centra (VVC) eksperti latviešu tradicionālo kalendārvārdu sarakstā iekļāvuši piecus sieviešu un trīs vīriešu vārdus, 18. novembrī oficiālu vārdadienu ieviešot arī trim Latvijā reģistrētajām Brīvēm.

Neskatoties uz to, ka viens no iemesliem vārdu iekļaušanai kalendārvārdu sarakstā ir to lietojuma biežums, VVC komisija apstiprinājusi vārda Brīve iekļaušanu sarakstā.

"Vārds Brīve latviešu kalendārvārdu sarakstā bijis jau 1908. gadā, bet okupācijas gados tas ticis izņemts," šo lēmumu skaidroja Kalendārvārdu ekspertu komisijas loceklis Agris Timuška, norādot, ka šis fakts kalpojis par papildu iemeslu vārdu atkārtoti iekļaut latviešu tradicionālo kalendārvārdu sarakstā.

Plašs nav arī pārējo jauno kalendārvārdu sarakstā iekļauto vārdu nēsātāju loks. Vārds Egle dots 19 sievietēm, Liepa - septiņām, bet Mare - 42 sievietēm. Savukārt Daivu skaits sasniedz 120. Vārdadienas šo vārdu īpašnieces svinēs attiecīgi 24. janvārī, 16. jūlijā, 25. martā un 3. aprīlī.

Kalendārvārdu skaits papildināts arī ar trim vīriešu vārdiem. 93 Latvijā dzīvojošajiem Enriko vārda diena būs jāsvin 7. maijā. 18. oktobrī vārdadienu svinēs 226 pašlaik Latvijā reģistrēti Lūkasi, bet 20. novembrī varēs sumināt 135 Vigo.

Timuška skaidroja, ka 201 VVC iesūtītie iesniegumi vērtēti, pamatojoties uz vairākiem kritērijiem. Eksperti izvērtēja vārda cilmi, nozīmi, labskaņu, kā arī vārda lietojuma biežumu, stabilitāti, tradicionalitāti un atbilstību latviskajai vārddarināšanas tradīcijai.

Jautāts, vai iesniegumu vidū nav bijuši lūgumi kalendārā iekļaut arī kādus jokainus vārdus, par kuru eksistenci var pārliecināties Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Iedzīvotāju reģistrā, Timuška norādīja, ka tādi bijuši, tomēr ētisku apsvērumu dēļ nosaukt piemērus atteicies.

Savukārt par iemesliem kalendārā neiekļaut tādu Latvijā izplatītu vārdu kā, piemēram, Nadežda, Timuška sauc personvārda izteikti krievisko izcelsmi, tāpēc neesot iemesla to iekļaut latviešu tradicionālo kalendārvārdu sarakstā. Latvijā reģistrēti vairāk nekā 9000 Nadeždu. Tajā pašā laikā kalendārā ir iekļautas Svetlanas, Igori un citi slāvu cilmes personvārdi.

Nākamā jaunu personvārdu iekļaušana kalendārā varētu notikt pēc trim gadiem.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: