31. maijā plkst. 19.00 pop-up mākslas telpā „jūrK” (Jūrkalnes Tautas nama izstāžu zālē) tiks atklāta pirmā izstāde no cikla „Laikmetīgā Jūrkalne 2014”.

Šī gada izstāžu cikla vadmotīvs ir Jūrkalne – vieta, kas aiz zīmolam pielīdzināmā tūristu magnēta „stāvkrasta” slēpj virkni vēl neatklātu vērtību. Izstāžu zālē būs skatāma Ievas Saulītes izstāde „Man vajadzēja laiku, lai saprastu, ka tam ir saistība ar leopardu”, savukārt Tautas nama 1. stāvā apskatāms Kristiānas Turlajas videodarbs „Jūrkalnes pasaciņa”.

 

Ievas Saulītes izstādi veido objekti, kas tapuši pielietojot māksliniecei raksturīgo metodi - izmantot priekšmetus no vides, kur objekti tiek rādīti.

 

Saulīte par izstādi Jūrkalnē: „Jūrkalnes kā vēsturiskā suitu novada būtiska ikdienas sastāvdaļa ir vēsturiski etnogrāfiskais mantojums, kas līdz ar iekļūšanu UNESCO aizsargātā vēsturiskā mantojuma sarakstā kļuvis par „ejošu” preci. Tomēr apmeklējot šīs vietas klātienē un komunicējot ar vietējiem cilvēkiem, var nojaust, ka šis mantojums mēdz būt arī ārēja čaula, aiz kuras slēpjas sociāla nedrošība, neaizsargātība, iedzīvotāju skaita neizbēgams samazinājums. Etnogrāfiskās tradīcijas kopšana daļēji ir savdabīgs kultūras palimpsests, kas gan vieno cilvēkus, tomēr neizslēdz dzīves skarbumu. Zem rakstainas villaines slēpjas nesaticība, nepazīstamā uzlūkošana kā draudi patībai un trauslajai identitātes sajūtai, apjukums sadzīvē un pūliņi izdzīvot.”

 

"Anestezējošā etnogrāfija" ir tematiska līnija, īstenota īpaši videi-vērstu instalāciju un mākslas notikumu veidā no 2010. gada, pētot vides un cilvēka savstarpējo mijiedarbību ar ikdienas priekšmetu dekontekstualizēšanas palīdzību.

 

Saulīte mākslā tiecas rādīt un komentēt pasaules uztveres veidošanos populārās kultūras un ikdienas dzīves atribūtu ietekmē. Darbi top savdabīgā atsvešinātā estētikā, kas kā transformācijas pieļauj mehānisku palielināšanu, kopēšanu, daļēji nejaušu secību un formu, ko veidojis kāds ārējs līdzeklis, mehānisms, sistēma (dators, laiks, atrašanas secība, kalendārs, vieta, no kurienes iegūti izejmateriāli) fragmenta atkārtošanu un daudzskaitlīgu elementu sakārtošanu. Rezultāts ir apzināti vienkāršots, izvairoties no izskaistināšanas vai bezmērķīgu dekoratīvu elementu ieviešanas.

 

Saulīte ir beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas Tēlniecības nodaļu (2009) un studējusi University for the Creative Arts Kenterberijā, Apvienotajā Karalistē.

 

Izstāde Jūrkalnē ir līdz šim vērienīgākā Saulītes personālizstāde, kas atklāj gan mākslinieces smalko telpas un plaknes izjūtu, gan spēju sabiedrības aktuālās norises interpretēt sev raksturīgajā rokrakstā.

 

 

Atsevišķu ekspozīciju veido Kristiānas Turlajas video darbs “Jūrkalnes pasaciņa :”Reiz dzīvoja kalējs””. Tas veltīts cilvēkiem Jūrkalnē, kas, darot it kā ikdienišķas, sadzīviskas lietas, ir daļa no neapzināti mērķtiecīga nemateriālās kultūras mantojuma saglabāšanas ceļa.

 

Kristiāna Turlaja ir video-operatore, režisore. Specializējusies dokumentālu un sižetisku video darbu veidošanā. Absolvējusi Rīgas Dizaina un Mākslas vidusskolu, šobrīd studē audio-vizuālo mediju mākslu Rīgas Starptautiskājā Ekonomikas un Biznesa administrācijas augtskolā.

 

 

Pop-up mākslas telpa „jūrK” darbojas jau otro gadu. Izstāžu cikls „Laikmetīgā Jūrkalne 2014” ir turpinājums 2013. gada iesāktajai iecerei tuvināt laikmetīgo mākslu cilvēkiem reģionos, akcentējot mākslas izpausmju daudzveidību un plašās iespējas tās interpetēšanai. 2014. gadā iecerētas 3 izstādes. 27. jūnijā tiks atklāta ilustrāciju žurnāla „Popper” izstāde, savukārt izstāžu ciklu noslēgs jauno mediju mākslinieku apvienība „Trihars” ar izstādi augustā. 2013. gadā izstāžu ciklā piedalījās: Laura Prikule, Eva Vēvere, Romans Korovins, Evelīna Deičmane, Kate Krolle un Atis Jākobsons.

 

Izstāžu ciklu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un Ventspils novada dome.

 

Izstāde būs apskatāma no 31. maija līdz 22. jūnijam trešdienās, ceturtdienās, piektdienās un sestdienās no plkst. 10.00 līdz 18.00, bet svētdienās – no plkst. 11.00 līdz 16.00.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: