Eiropas Parlamenta (EP) struktūra ir "pilnīgi nepieņemama, nepareiza un mazās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis diskriminējoša", – tādu viedokli dienu pirms EP vēlēšanām preses konferencē pauda Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs (Latvijai un Ventspilij).

Pēc Lemberga domām, pirmā un galvenā radikālā reforma, kas būtu nepieciešama Eiropas Savienībā, būtu citas EP struktūras izveide, lai mazajām dalībvalstīm nodrošinātu lielāku pārstāvniecību un iespējas vairāk ietekmēt lēmumu pieņemšanu. Tas būtu iespējams, veidojot divpalātu parlamentu – līdzīgi kā Amerikas Savienotajās Valstīs, norādīja Lembergs.

 

"Eiropas Parlamenta struktūra ir pilnīgi nepieņemama, nepareiza un mazās dalībvalstis diskriminējoša un neatbilst vispārpieņemtajiem principiem valstī vai valstu apvienībā, kurā ir federāls princips," savu viedokli pauda Lembergs.

 

Saskaņā ar Lemberga priekšstatiem par to, kādai jābūt EP struktūrai, augstākajā palātā visām valstīm būtu vienāda pārstāvniecība: "Pēc manām domām, tie varētu būt pat 10 deputāti no katras valsts. Tātad, ja ir 28 valstis, tad 280 deputāti". Savukārt apakšpalātā būtu proporcionāla dalībvalstu pārstāvniecība - nosacīti līdzīga tai, kāda tā ir pašlaik.

 

Šādā divpalātu parlamentā bez augstākās palātas akcepta nevarētu pieņemt būtiskus strīdīgus jautājumus. Protams, būtu jāparedz veto tiesību principi un citi jautājumi, piebilda Lembergs.

 

"Es domāju, ka tas būtu pirmais un galvenais, kur vajadzīga radikāla reforma Eiropas Savienībā," atzina Ventspils mērs, paužot nožēlu, ka par to nerunā ne Latvijas ārlietu ministrs, ne esošie EP deputāti vai deputātu kandidāti. "Es domāju, ka tas ir pilnīgi nepareizi. Latvija ir pilntiesīga ES dalībvalsts, un Latvijai ir jābūt veto tiesībām parlamenta augšējā palātā," uzsvēra Lembergs.

 

"Ja Eiropa to negrib, tādā gadījumā viņa grib koloniālismu, kad stiprākais pakļauj vājāko," rezumēja Ventspils domes priekšsēdētājs. Lembergs arī atzina, ka neatbalsta ES tālāku paplašināšanos: "Es brīnos, ka Latvijas valdība tikko šajās dienās ir deklarējusi, ka tā atbalsta, piemēram, ka Eiropas Savienībai pievienojas Turcija. Es domāju, ka Turcija absolūti nav gatava pievienoties un ar Turciju nedrīkstētu vispār notikt nekāda veida sarunas par pievienošanos Eiropas Savienībai. Kāpēc? Turcija ir okupējusi Kipru. Nu, kā - vienus nosoda, bet otrus atbalsta. Kur tad tā morāle?"

 

Jau ziņots, ka EP vēlēšanas notiks sestdien. EP vēlēšanām ir reģistrēti 14 kandidātu saraksti.

 

LETA

 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: