Ventspils slimnīcā jau parādās pirmie pacienti, kuriem tiek izņemtas piesūkušās ērces. Bet infekciju nodaļā ārstējas pirmā paciente, kura saslimusi ar ērču encefalītu.

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas infekciju slimību nodaļas vadītāja Gunta Andersone informē, ka arī šobrīd vēl nav par vēlu vakcinēties pret ērču encefalītu, lai pasargātu sevi no šīs bīstamās infekciju slimības. Tam lieti noder tā saucamā paātrinātā vakcinācijas shēma, kas paredz, ka otrā vakcīna tiek ievadītā jau divas nedēļas pēc pirmās. Savukārt trešā injekcija tiek ievadīta pēc 5 līdz 12 mēnešiem, lai pagarinātu imunitāti. Pēc tam, lai saglabātu imunitāti, viena injekcija nepieciešama katru trešo gadu. Andersone aicina iedzīvotājus ieskatīties savās potēšanas kartēs, lai nepalaistu garām šo revakcināciju.

 

Slimnīcas pediatrijas dienesta vadītāja Ieva Ozola stāsta, ka bērnus var potēt jau pēc divu gadu vecuma. Tiek atļauta potēšana arī tad, ja ērce jau ir piesūkusies. Protams, šādā gadījumā tas neaizsargās pret iespējamo saslimšanu ar ērču encefalītu, taču jau pēc divām nedēļām no potes sāk izstrādāties antivielas, kas pasargās cilvēku no smagākas saslimšanas.

 

Ērces jau šobrīd ir ļoti aktīvas un var iekrist pat bērna ratiņos. Par to liecina nupat noticis gadījums, kad ērce piesūksies tikai vienu mēnesīti vecam mazulim. «Tādēļ bērniņu pēc pastaigas vienmēr vajag noģērbt un pārbaudīt, vai nav piesūkusies ērce,» mudina Ozola. Pediatre aicina piesūkušās ērces no bērna pašiem neizņemt, jo tas ir jāizdara pareizi. To vajadzētu darīt slimnīcas uzņemšanas nodaļā vai pie sava ģimenes ārsta.

 

Jāpiezīmē, ka visā Ventspils novadā deklarētajiem bērniem līdz 18 gadu vecumam vakcinēšanos pret ērču encefalītu apmaksā valsts, bet pilsētā tas ir maksas pakalpojums.

 

Vakcinēties pret ērču encefalītu ir iespējams Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas procedūru kabinetā, kas darba dienās strādā no plkst. 16 līdz pat 18.30, lai cilvēkiem būtu ērti pakalpojumu saņemt pēc darba laika. Savukārt brīvdienās nepieciešamo vakcināciju var saņemt, iepriekš par laiku vienojoties pa tālruni 63620980.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: