Nesen pilsētā viesojās šarmantā operas dīva Inese Galante, lai izvērtētu muzikālos kurzemniekus un noteiktu konkursa finālistus. Dienas izskaņā māksliniece atklāja, kādēļ jaunos māksliniekus tik ļoti vilina skatuve un starmeši.

Konkursa nosaukumā iekļauts vārds talants. Vai mūsdienās jaunam māksliniekam pietiek tikai ar talantu?

– Tas ir galvenais pamats. Vēl jāieliek zināšanas, protams, ja ir mērķis, uz ko tiekties. Nedrīkst aizmirst, ka nepieciešams milzīgs darbs. Bez tā talants var pazust. Bet viduvējības ar darbu var sasniegt līmeni. Ar vienu talantu vai bez tā virsotnes nevarēs saskatīt.

Tomēr, kas ņem virsroku – talants vai smagais darbs tā izkopšanā?

– Laikam tomēr esmu par talantu. Liekas, jābūt 60%, vai vismaz 50%. Un 80% darba. Vienam ir dots vairāk, otram mazāk. Tomēr šad tad tiem, kuriem ir dots par daudz, nedara neko un pazūd. Vienkārši slinko vai paļaujas, ka tāpat viss izdosies. Diemžēl tā negadās bieži. Klausoties dziedātāju sniegumā, visu laiku gribējās tām atvērt muti. Visi dzied, katrs cenšas un cīnās kā var, bet mute praktiski visām ir ciet. Kā var padziedāt ar aizvērtu muti? Svarīgi, cik atraisījies tu jūties. Viens otrs ir tā sažmiegts... Protams, tas ir skaidrs – publika un žūrija utt. –, bet vienkārši nav skaņas. Balstiņa ir katrai otrajai. Praktiski katra no meitenēm varētu dziedāt. Vienkārši ir jāsāk ar ābeci.

Tātad Ventspilī atradāt dārgakmeņus, kuri jāslīpē?

– Ir pamati. Bet te ir runa vairāk par mākslu vai interpretāciju. Ir jāiet un jāsāk no pamatiem. Vienkārši jāatver mute, jāpadomā par elpu. Lai ķermenītis nav sarauts un savilkts kā akmens. Tādas primitīvas, vienkāršas lietas. Domāju, varbūt viņiem to saka, bet nevar to panākt. Varbūt jāmeklē citi veidi vai vārdi, kā to varētu dabūt. Ja pēkšņi jādzied tautasdziesma un atbrīvojas, pavisam cita balss skan. Saprotiet – jūtas kā mājās.

Visu interviju lasiet 14. maija laikrakstā “Ventas Balss”!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: