Pilsētas jaunās poliklīnikas projekts iegājis reālas īstenošanas stadijā. Izsludināti iepirkumu konkursi, 2011. gada 1. aprīlī plānots uzsākt būvdarbus.

Būvdarbu pasūtītājs – Komunālā pārvalde. Direktors Andris Kausenieks sola, ka pēc pusotra gada – 2012. gada jūnijā – pacienti varēs doties uz jauno poliklīniku Raiņa ielā 6/8. To gaida kā medicīnas darbinieki, tā arī pacienti.

Poliklīnikas vadītāja Agnese Šepte uzsver, ka par jaunās ambulatorās iestādes galveno priekšrocību kļūs tās pieejamība visiem pacientiem, toskait arī vecākiem ar maziem bērniem un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Tieši tā pietrūkst pašreizējai poliklīnikai, kas jau vairākus gadus darbojas pielāgotās telpās Saules ielā.

Sliktās ventilācijas dēļ pašreizējā poliklīnikā nevar izmantot atsevišķu diagnostikas aparatūru, bet šaurie gaiteņi un lifta trūkums liedz invalīdiem apmeklēt fizioprocedūru kabinetu. Arī vienkārši veciem cilvēkiem, kas veido 70% no visu poliklīnikas pacientu skaita, kā arī maziem bērniem grūti nosēdēt rindā pie ārsta pustumšajos un šaurajos gaiteņos.

Jaunās poliklīnikas projektā padomāts par visiem pašreizējās ambulatorās apkalpošanas trūkumiem – jaunās telpas būs plašas un gaišas, ar labu ventilāciju. Divstāvu poliklīnikā paredzēts lifts, kā arī uzbrauktuves, lai ēkā varētu iekļūt ar bērnu un invalīdu ratiņiem.

Raiņa ielā 6/8 daudz ērtāk būs arī pašiem poliklīnikas darbiniekiem. Šepte stāsta, ka jaunajā poliklīnikā līdz ar tradicionālajiem pakalpojumiem pacientiem būs pieejami arī jauni pakalpojumi – paredzēts iepirkt papildus medicīnas iekārtas un piesaistīt jaunus speciālistus. Daudz plašākās telpās tiks izveidotas jaunas darba vietas medicīnas darbiniekiem.

«Ēka Raiņa ielā 6/8 tika projektēta īpaši ambulatorās veselības iestādei, tāpēc tā atbildīs visām prasībām,» saka Šepte, atgādinot, ka pašreizējā poliklīnika atrodas bijušās kopmītnes ēkā. Šis pats aspekts palīdzēs izvairīties no kļūdām, kas tika pieļautas, projektējot slimnīcas jauno korpusu.

Ņemot vērā, ka jaunā un vecā korpusa savienojumu vietās ir atšķirīgi augstumi, gan slimnieki, gan medicīnas darbinieki izjūt zināmas neērtības – viņi spiesti vai nu kāpt kalnā, vai skriet lejā no tā.

Jaunās poliklīnikas būvniecības ideja pilsētā tiek apspriesta jau vairāk nekā divus gadus. Sākumā to plānoja būvēt Pētera ielā 4, bet iedzīvoju protestu dēļ no būvdarbiem šajā vietā vajadzēja atteikties. Iedzīvotāju sabiedriskās apspriešanas rezultātā kā pieņemamākais tika minēts zemes gabals Raiņa ielā 6/8. Poliklīnikas vadītāja arī šo vietu uzskata par optimālu – tas ir pilsētas centrā, līdzās ir autostacija, kas ir svarīgi novada iedzīvotājiem.

Pērn rudenī, kad notika sabiedriskā apspriešana, daudzi ventspilnieki bažījās, ka, būvējot poliklīniku Raiņa ielā, pietrūks vietu autotransporta novietošanai. Kausenieks skaidro, ka saskaņā ar normatīviem ir jābūt vismaz 30 stāvvietām, bet projektētāji piedāvāja 49 vietas. Tomēr pilsētas dome aprēķinājusi, ka arī ar to nebūs pietiekami. Tādēļ papildus autostāvvietai tika nopirkts zemes gabals Andreja ielā 4a; tagad jaunās poliklīnikas vajadzībām paredzētas vairāk nekā 70 stāvvietas.

Poliklīnikas būvniecībai piesaistīti līdzekļi no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) – 85% no visa finansējuma. Pārējo finansējumu nodrošinās pašvaldība. Kausenieks saka, ka jaunajā poliklīnikā būs paredzētas vietas ģimenes ārstiem un diennakts aptiekai.

Fotogrāfijā redzama vieta (Raiņa un Andreja ielas stūris), kur paredzēts būvēt poliklīniku.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: