Piejūras brīvdabas muzeja ekspozīciju papildinās Lielirbes baptistu lūgšanu nams, un nākotnē tajā varēs ne tikai aplūkot ekspozīciju, bet arī rīkot kāzas, kristības u.c.

Doma par to, ka mūsu brīvdabas muzejā jābūt kādai sakrālai celtnei, konceptuāli bijusi skaidra jau sen. Ziemeļkurzemei raksturīgāki ir šie lūgšanu nami ar askētisko koka arhitektūru, nevis baznīcas, un arī baptistu kustība Latvijā aizsākusies tieši Ventspils apkārtnē, tādēļ šāda izvēle ir loģiska.

Lielirbes lūgšanu nams (1913) vērtējams kā nozīmīgs novada kultūrvēstures mantojums, jo pārstāv strauji izzūdošās koka arhitektūras formas. Piekrastē saglabājušies vien septiņi astoņi šāda veida lūgšanu nami, kas, ņemot vērā zemo apdzīvotību un izmantoto materiālu, ir apdraudēti un, iespējams, izzudīs tuvāko gadu desmitu laikā.

Tā kā esošajā vietā Tārgales pagastā to nav iespējams saglabāt, pārcelšana uz Piejūras brīvdabas muzeju ir vienīgais racionālais risinājums. Tādējādi būs nodrošināta tā saglabāšana un vienlaikus muzejā uzsākta Baltijas jūras piekrastes 20. gs. kultūrvēsturiskās vides rekonstrukcijas tālākā attīstība.

Pēc pārcelšanas uz muzeju celtni plānots izmantot ekspozīcijas izveidei par baptistu kustības vēsturi Ventspils novadā un Latvijā, kā arī dažādu konfesiju reliģiskām ceremonijām (kāzām, kristībām u.c.), ekumēniskiem dievkalpojumiem, kā arī tematiskiem pasākumiem, mākslas un krājuma izstādēm, garīgiem koncertiem.

Latvijas Baptistu draudžu savienības kongress nolēmis Lielirbes baptistu lūgšanu namu nodot Ventspils muzejam bez atlīdzības, tādējādi veicot sabiedriski nozīmīgu aktu Latvijas baptistu 150. jubilejā. Taču līdzekļi būs nepieciešami nama pārcelšanai un ekspozīcijas izveidei.

Ventspils dome piekritusi atbalstīt tā pārcelšanu, un muzejs cer piesaistīt finansējumu arī no Kultūrkapitāla fonda, kuram projekta pieteikums jau iesniegts, un, iespējams, no Eiropas fondiem. Pirmais darbs šī projekta realizēšanā ir objekta uzmērīšana, nodrošinot nepieciešamo fiksāciju ēkas demontāžas un piesaistes projektu izstrādei, atklāj Ventspils muzeja direktore Margarita Marcinkeviča.

Uzmērīšanu plānots veikt ne vēlāk kā līdz nākamā gada vasaras nogalei. Iegūstot nepieciešamo informāciju un dokumentāciju, varēs uzsākt Lielirbes baptistu lūgšanu nama pārcelšanu uz Piejūras brīvdabas muzeju.

Lielirbes lūgšanu nams Līgas Līgates gleznā, ko Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājam dāvinājis Latvijas baptistu draudžu savienības bīskaps Pēteris Sproģis.

Foto: Ventspils muzejs

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: