1. aprīlī noslēgsies Latvijas pasta noteiktais pārejas periods, kad pasta darbiniekam zināmi klienti var saņemt sūtījumus, uzrādot autovadītāja apliecību. Bet Latvijas Pasts aicinās rosināt grozījumus noteikumos, lai atjaunotu iespēju izmantot tiesības, biznesa portālam "Nozare.lv" paziņoja pasta sabiedrisko attiecību speciāliste Agija Tērauda.

Atbilstoši šobrīd Latvijas Republikā spēkā esošajiem pasta jomu regulējošajiem normatīvajiem aktiem Latvijas Pastam nav brīvu izvēles iespēju izsniegt sūtījumus uz citu dokumentu pamata kā tikai personu apliecinošiem dokumentiem, kas Latvijas Republikā ir pase un personas apliecība.

Latvijas Pasts noteica pārejas periodu, aicinot uzrādīt kādu no diviem personu apliecinošajiem dokumentiem, bet izņēmuma gadījumā līdz šā gada 1. aprīlim ļaujot uzrādīt arī autovadītāja apliecību gadījumos, kad sūtījums jāizsniedz ilggadējam un pasta nodaļas darbiniekiem zināmam klientam.

Pasta nozari regulējušie Ministru kabineta noteikumi iepriekš diktēja, ka ierakstītus pasta sūtījumus un pasta sūtījumus par apdrošinājuma summu līdz 100 latiem iedzīvotājiem var izsniegt, ja tiek uzrādīts personu apliecinošs dokuments vai jebkurš cits dokuments, kurā norādīts attiecīgā dokumenta izdevējs un dokumenta derīguma termiņš un kurā ir dokumenta īpašnieka fotogrāfija, personas kods un personiskais paraksts. Tas nozīmē, ka uzrādīšanai derēja arī autovadītāja apliecība.

Nevar nepiekrist, ka likums fizisku personu identificēšanai patiešām nosaka tikai šos divus dokumentus, un gadījumā, ja kāds sūtījums tiktu izsniegts uz likumam neatbilstoša dokumenta pamata, uzņēmumam nāktos segt cietušās puses zaudējumus, norāda Tērauda.

Tomēr Latvijas Pasts ir ieinteresēts, lai klientiem sūtījumu saņemšana būtu maksimāli ērta un vienkārša, tāpēc Latvijas Pasts ir sagatavojis priekšlikumu Satiksmes ministrijai rosināt grozījumus Ministru kabineta noteikumos par prasībām ierakstīto un apdrošināto sūtījumu izsniegšanai, paredzot, ka sūtījumus vērtībā līdz 150 eiro būtu iespējams izsniegt arī uz cita dokumenta pamata, ja vien tajā norādīts attiecīgā dokumenta izdevējs un dokumenta derīguma termiņš un tajā ir dokumenta īpašnieka fotogrāfija, personas kods un personiskais paraksts.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: