Pašlaik Ventspilī savu izvēlēto misiju veic 12 audžuģimenes. Tajās pajumti, rūpes un mīlestību saņem deviņi bērni no Ventspils, kā arī četri bērni no citām pašvaldībām. Savukārt seši bērni no Ventspils saņem aprūpi citu pašvaldību audžuģimenēs.

Viena no pirmajām audžuģimenēm Ventspilī darbojas no 2007. gada. Šajā laikā audžuģimenē ievietoti pieci bērni – divi no tiem adoptēti, vienam nodibināta aizbildnība un iecelts aizbildnis, bet divi tajā uzturas vēl pašreiz.

 

Sarunā par audžuģimeņu institūciju piedalās Ventspils pilsētas bāriņtiesas priekšsēdētāja Zaiga Rudņicka, bāriņtiesas locekles Mudīte Lakševica un Signe Jēkabsone.

 

Vai audžuģimeņu skaits Ventspilī ir mainīgs?

– No 2004. gada Ventspils pilsētas bāriņtiesā audžuģimenes statuss piešķirts 18 audžuģimenēm. Divas audžuģimenes pārcēlušās uz citu dzīvesvietu, trīs lūgušas izbeigt audžuģimenes statusu, ar domu, ka varētu kādreiz to atjaunot, savukārt vienai audžuģimenei atņemts audžuģimenes statuss.

 

Cik Ventspils bērnu šajā laikā nonākuši audžuģimenēs?

– No 2004. gada audžuģimenēs ievietoti 52 bērni – Ventspils audžuģimenēs 24, citu pašvaldību audžuģimenēs – 28. No tiem 9 bērni atgriezušies dzīvot vecāku ģimenēs, 9 bērniem nodibināta aizbildnība un iecelts aizbildnis, bet 13 bērni adoptēti.

 

Cik ilgu laiku bērni uzturas audžuģimenē?

– Audžuģimenēs bērni var atrasties no dažām dienām līdz pat vairākiem gadiem. Tas atkarīgs no iemesliem, kādēļ bērns ievietots audžuģimenē.

 

Vai bērna vecākiem tiek sniegta informācija, kurā audžuģimenē viņš ievietots?

– Ja nepastāv iespēja, ka vecāki ar savu uzvedību un rīcību varētu nodarīt kaitējumu bērnam, audžuģimenei un tajā dzīvojošām personām, vecākiem informācija par bērna atrašanās vietu un to, kurā audžuģimenē bērns ievietots, tiek sniegta.

 

Vai vecāki var izmantot savas saskarsmes tiesības un tikties ar bērniem laikā, kamēr tie ievietoti audžuģimenē?

– Ja bērna vecākiem ar bāriņtiesas lēmumu tas nav liegts, tad, savlaicīgi saskaņojot ar audžuģimeni, viņi to var darīt. Audžuģimenei ir jāveicina bērna un viņa vecāku saskarsme, lai tādējādi nodrošinātu veiksmīgāku bērna atgriešanos ģimenē. Tikšanās notiek arī bāriņtiesas, Sociālā dienesta vai krīzes centra telpās, psihologa klātbūtnē.

 

Kas notiek ar bērniem, ja viņu ve­cāki necenšas atjaunot pārtrauktās aizgādības tiesības?

– Mazie bērni, kuri audžuģimenēs dzīvo vairāk kā gadu un kuru vecāki neinteresējas par bērniem, bieži pieķeras saviem audžuvecākiem un uztver viņus kā savus vecākus. Nereti arī audžuģimenes iemīl audžubērnus un vēlas kļūt par bērnu aizbildņiem, vai arī, kad bērns kļūst juridiski brīvs, audžuģimenes izmanto savas prioritārās tiesības un adoptē audžuģimenē ievietoto bērnu. Juridiski brīvs bērns kļūst brīdī, kad stājies spēkā tiesas spriedums par aizgādības tiesību atņemšanu bērna vecākiem.

 

Vai Ventspilī audžuģimeņu skaits ir pietiekams?

– Protams, nē. Ja Ventspilī būtu vairāk audžuģimeņu, tad Ventspils pašvaldības bērni nebūtu jāievieto citu pašvaldību audžuģimenēs un bērni netiktu izrauti no ierastās vides, kā arī audžuģimenes varētu aktīvāk veicināt bērnu saskarsmi ar vecākiem un citiem radiniekiem.

 

Vai būt par audžuģimeni iespējams tikai laulātam pārim?

– Par audžuģimeni var būt gan laulāts pāris, gan atsevišķa persona. Pie mums audžuģimenes statusu pārsvarā vēlējušies iegūt cilvēki no 35 līdz 50 gadu vecumam.

 

Cik ilgs laiks paiet audžuģimenes statusa iegūšanai?

– Tas ir ļoti dažāds. Ģimenes piemērotība audžuģimenes statusa iegūšanai bāriņtiesai jāizvērtē viena mēneša laikā. Ja mēneša laikā to nevar paspēt, laiku pagarina. Tikai tad, kad bāriņtiesā pieņemts lēmums par personas piemērotību audžuģimenes pienākumu pildīšanai, tā ir tiesīga piedalīties audžuģimeņu apmācībās, kuras organizē Bērnu tiesību aizsardzības inspekcija. Ņemot vērā, ka audžuģimeņu apmācības tiek organizētas divas reizes gadā – pavasarī un rudenī – dažkārt nākas tās gaidīt, līdz ar to statusa iegūšanas laiks pastiepjas garāks.

 

Vai visas ģimenes, kuras iesāk audžuģimenes statusa iegūšanas procedūru, to arī saņem?

– Pārsvarā jā. Ventspilī tikai viena ģimene pēc audžuģimeņu apmācības apgūšanas atteikusies no vēlmes kļūt par audžuģimeni, jo, uzzinot, kādi ir audžuģimenes pienākumi, atbildība, ģimene izvērtējusi savas iespējas un nolēmusi, ka nav tam gatava. Apmācības ieteiktu arī tiem cilvēkiem, kuri gribētu savā ģimenē pieņemt bērniņu, taču nevar saprast, kādā statusā. Mācību kurss ieviestu lielāku skaidrību, kā rīkoties.

 

Vai audžuģimenes statuss var kalpot par peļņas avotu?

– Laukos, kur valda bezdarbs, tas varētu būt viens no iespējamajiem motivējošajiem aspektiem. Ventspilī pārsvarā audžuģimenes statusu ieguvušie strādā algotu darbu un tiem pašvaldības piešķirtais ikmēneša pabalsts dod lielāku iespēju bērnam nodrošināt nepieciešamo aprūpi.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: