Vīru vokālais ansamblis šosezon tiks uzņemts Ventspils pašdarbnieku pulkā, un viņu vadītāja Angelika Jansone-Grīnberga pēc gada pārtraukuma janvārī par darbu saņems arī algu.

Augškurzemē vienīgajam vīru vokālajam ansamblim ir cienījama vēsture, šosezon tas uzsāks jau 43. sezonu. Līdz pērnā gada septembrim vīru vokālais ansamblis Vārve darbojās Vārves pagasta paspārnē.

Taču pērn septembrī Ventspils novads atteicās no ansambļa finansiālas atbalstīšanas, jo tas daļēji jau bija zaudējis saikni ar Vārvi – lielākā daļa dziedātāju un viņu vadītāja ir ventspilnieki, un arī mēģinājumi jau toreiz notika Ventspilī. Pašvaldība turpināja algot ansambļa vadītāju līdz pērnā gada decembrim.

Pēc tam ansambļa vadītāja turpināja strādāt, par darbu nesaņemot ne santīma. Lai kļūtu par Ventspils pašvaldības finansētu kolektīvu, ir noteikti konkrēti kritēriji, skaidro Kultūras centra vadītāja Valda Gulbe. Kolektīvam ir jādarbojas vismaz 9 mēnešus un jāpierāda savu varēšanu pavasara skatē.

Tā kā bez piederības vīri palika sezonas vidū, kad budžets bija jau apstiprināts, viņi uzreiz nekļuva pilsētas amatiermākslas kolektīvu saimē. Taču kultūras centrs, izprotot situāciju un novērtējot ansambļa dalībnieku dziedātgribēšanu un varēšanu, atļāva bez maksas izmantot telpas mēģinājumiem. Savukārt vīru ansamblis bagātināja Kultūras centra organizētos pasākumus. Jaunajā budžeta gadā – no nākamā gada janvāra – vīru vokālais ansamblis saņems domes finansējumu, tā lēmusi domes Finanšu komiteja.

Dziedātāji un viņu vadītāja patlaban vēl šaubās, vai paturēt ansamblim vēsturisko nosaukumu, kā viņus pazīst plašākā apkārtnē, vai varbūt tam dot nosaukumu Ventspils. Šosezon ansamblī dzied 7 vīri, jaunākajam dalībniekam ir ap 30, bet vecākajam šogad jau astoņi gadu desmiti. Viens no viņiem – Jānis Kristovskis – dzied no pašiem pirmsākumiem, viņš šobrīd ir ansamblī vienīgais vārvenieks.

Ansambļa dalībnieki priecātos, ja viņu pulkam pievienoties jauni dziedātgribētāji. Angelika Jansone-Grīnberga vada vēl citus pilsētas pašdarbības kolektīvus – lībiešu ansambli Rāndalist, Ventspils Augstskolas jauniešu ansambli un kori Ventus, senioru kori Ziemeļzvaigzne. Visi Jansones-Grīnbergas vadītie kolektīvi skatēs regulāri saņem augstu novērtējumu.

Taču vīru ansamblis ir Angelikas mūža sapnis, kas piepildījies pirms pieciem gadiem, kad viņai piedāvāja strādāt ar vīriem, kas no sirds mīl dziesmu. «Lai man piedod mani pārējie kolektīvi, bet vīru dziedājumam ir cits spēks un cits skanējums!» saka ansambļa vadītāja.   

Foto no ansambļa dalībnieku personīgā albuma          

Vīru vokālā ansambļa dalībnieku mīlestību uz dziesmu apliecina fakts, ka viņi noturējušies visos laikos, un šoruden uzsākuši jau 43. sezonu. Attēlā: vīru ansamblis  40. jubilejā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: