Jaunrades nama observatorijā katru piektdienu notiek nakts novērojumi, kuru laikā decembra sākumā būs iespējams sameklēt un apskatīt komētu ISON.

Sākot ar 5. decembri nāksies no rīta piecelties agrāk, lai ap plkst. 6.30 līdz Saules lēktam varētu mēģināt atrast komētu R – DR virzienā. Tā kā komētas aste vienmēr ir pavēsta prom no Saules, tādēļ arī tās astei vajadzētu būt pavērstai prom no horizonta.

 

Vakara pusē to būs iespējams redzēt nedaudz vēlāk, ap 10. decembri, bet iespējams arī ātrāk. To jāmeklē R tikko pēc Saules norietēšanas. Ar katru dienu tā būs redzama arvien ilgāku laiku, jo tā attālināsies no Saules.

 

Tā būs palidojusi garām Saulei visai tuvu, tāpēc, iespējams, debesīs varētu pavērties visai brīnišķīgs skats. To vienīgi varētu sabojāt slikti laikapstākļi vai tas, ka komēta varētu neizturēt Saules vēja spiedienu, jo šobrīd jau ir atdalījušies divi komētas gabali, kuri tai veido „spārnus”.

 

Jaunrades nama nakts novērojumi notiek katru piektdienu no plkst. 19, ja vien ir labi laikapstākļi. Ja komēta nebūs atrodama, bet apstākļi būs labi, ar teleskopa palīdzību varēs redzēt Mēnesi, ja tas jau būs uzlecis, Jupiteru, dubultzvaignes, miglājus un mūsu kaimiņu galaktiku – Andromedas galaktiku.

 

Komēta ir maza izmēra Saules sistēmas ķermenis, kas atrodas orbītā ap Sauli. Tuvojoties pietiekami tuvu Saulei, var redzēt komētas galvu un asti, kas veidojas izplūstot no komētas kodola gāzēm un putekļiem Saules vēja ietekmē. Komētas kodols sastāv no ledus, putekļu, akmens un sasalušu gāzu maisījuma, kura izmērs caurmērā var būt no dažiem kilometriem līdz pat vairākiem desmit kilometriem.

 

Komēta ISON tika atklāta 2012. gada 21. septembrī. Tā dodas Saules virzienā un nonāks perihēlijā (punktā, kurš atrodas vistuvāk Saulei) 2013. gada 28. novembrī, atrodoties aptuveni 1860000 km attālumā no Saules (~1,24 % no attāluma starp Zemi un Sauli). Pēc 28. novembra, ap 5. decembri, ir iespējams sākt meklēt komētu gan no rīta pirms Saules lēkta, gan vakarā tikko pēc Saules norietēšanas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: