2. pamatskolas pedagoģe Ilze Grinfogele piedalījusies seminārā Zviedrijā, un dalās iespaidos arī ar ventasbalss.lv lasītājiem par to, kas ir eTwinning un kā tas paplašina skolotāju zināšanas.

eTwinning ir Eiropas skolu tīkls, tā ietvaros skolotāji kopā ar saviem skolēniem veido tiešsaistes projektus. Kā svarīgāko var minēt, ka projektiem ir būtiska pievienotā vērtība - tie palīdz skolēniem apgūt jaunas prasmes, rosina mācīties svešvalodas un veidot mācību procesu interesantu. eTwinning ir starptautisks konteksts, tie ļauj izzināt reālo dzīvi citās valstīs, tas veicina apgūt 21. gs. komunikāciju un sadarbības prasmes.

 

Laiku pa laikam skolotājiem ir iespēja satikties, iepazīties un dalīties pieredzē eTwinning projektu īstenotāju profesionālās pilnveides semināros. Līdzīgi notika arī šajā reizē. Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra Eiropas skolu sadarbības programmas eTwinning ietvaros izsludināja pieteikšanos dalībai pedagogu profesionālās pilnveides seminārā eTwinning projektu īstenotājiem. Seminārs, ko organizēja Zviedrijas un Vācijas eTwinning Nacionālie atbalsta dienesti, notika Zviedrijā, Stokholmā, no 10. līdz 12. oktobrim. Uz semināru bija ieradušies vairāk nekā 100 eTwinning projektos iesaistītie izglītības darbinieki no vairāk kā 20 Eiropas valstīm. Latviju šajā seminārā pārstāvēja divas skolotājas – Ingrīda Zilgalve no Mārsnēnu pamatskolas un Ilze Grinfogele no Ventspils 2. pamatskolas.

 

Seminārā tika aktualizēta Eiropas pilsonības tēma, tā mērķis - rast iespējas skolotājiem smelties iedvesmu un idejas, lai vēlāk varētu īstenotu ar šo tēmu saistītus projektus. Seminārā notika praktiskas nodarbības par informācijas un komunikācijas tehnoloģiju izmantošanu mācību darbā, tāpat notika praktiska eTwinning projekta plānošana – dalībnieki apsprieda projektu idejas, meklēja projekta sadarbības partnerus un grupu nodarbību laikā arī reģistrēja projektus.

 

Pirmajā dienā mums bija iespēja iepazīties ar eTwinning projektiem, kas ieguvuši Eiropas kvalitātes balvas, iepazīties ar citu valstu projektu veicēju pieredzi, kā arī gūt ierosmes jaunu projektu izveidei.

 

Dienas noslēgumā viesnīcā Clarion Hotel Sign, kur bija apmetušies semināra dalībnieki, notika vakariņas, to laikā neformālās sarunās dalījāmies pieredzē, iepazināmies ar citu valstu skolotājiem un nodibinājām kontaktus. Interesanti, ka sēdvietas pie vakariņu galda varējām sameklēt pēc galda kartēm - savas valsts karodziņiem.

 

Konferences organizatori dalībniekus bija sadalījuši vienpadsmit grupās atbilstoši mācāmajiem priekšmetiem, lai dalītos ar idejām par iespējamajiem projektiem. Darba grupās sadarbojāmies skolotāji no dažādām valstīm. Tāpat tikām iepazīstināti gan ar eTwinning IKT rīkiem, gan instrukcijām, kā atrast partnerus un īstenot idejas.

 

Strādājot grupās, dalībnieki apsprieda projektu idejas, meklēja projekta sadarbības partnerus un nodarbību laikā arī reģistrēja jaunus projektus. Piemēram, 11. grupā, kurā es darbojos, bija ideja veidot biežāk lietoto vārdu vārdnīcu tajās valodās, kurās runā šīs grupas skolotāji - portugāļu, bulgāru, itāļu, vācu, grieķu, slovāku un latviešu. Tā bija lieliska iespēja pārliecināties, ka cilvēki, kas ikdienā runā katrs savā dzimtajā valodā, spēj ne tikai sazināties, bet arī vienoties par kopīgu ideju projekta veikšanai. Šajās dienās ne tikai grupās guvām ierosmi un dalījāmies pieredzē projektu veidošanā, bet ar skolotājiem runājāmies arī par vienkāršām sadzīviskām lietām, salīdzinājām mācīšanās procesus dažādās valstīs, kā arī skolēnu motivācijas un līdzatbildības iespējas.

 

Otrajā dienā Vācijas eTwinning Nacionālais atbalsta dienests bija noorganizējis Eiropas Mājā (Europahuset) tikšanos ar Dorisu Packu (Doris Pack), Eiropas Parlamenta deputāti, Kultūras un izglītības komitejas priekšsēdētāju. Viņa lūdza eTwinning skolotājiem atcerēties, ka Eiropa nav tikai Briselē. Lekcijā D. Packa runāja par identitāti un uzsvēra, ka sadarbība un sakari starp skolām dažādās valstīs mūs padara par tiem, kas mēs esam, jo Eiropas pilsonības sajūtas ir iestrādātas izglītības programmās, un mazie pilsoņi to apgūst jau no agras bērnības. EP deputāte iezīmēja nākotnes vīzijas attiecībā uz jauno Erasmus+ programmu, kas nodrošinās jaunu pamatu mobilitātei un tiešsaistes sadarbībai.

 

Atvadu vakariņas notika Junibakenā (Junibacken), tas ir viens no Stokholmas muzejiem, kas atrodas Jūrgordenā un veltīts iemīļotajai zviedru bērnu grāmatu autorei Astrīdai Lindgrēnei. Semināra organizētāji novēlēja mums, skolotājiem, būt tādiem, kāda ir Pepija - piedzīvojumu kāriem un radošiem.

 

Materiālu sagatvoja 2. pamatskolas skolotāja Ilze Grinfogele

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: