4. decembrī plkst. 19:00 teātra nams „Jūras vārti” aicina baudīt Raimonda Tigula, Gijas Kančeli un Fragizas Ali-Zadē mūziku programmā „Duduka, hanga un stīgu kvarteta satikšanās”.

Koncertā piedalās Raimonds Tiguls (hangs), Ainars Šablovskis (duduks) un Sinfonietta Rīga stīgu kvartets - Kristiāna Šīrante (I vijole), Agnese Kanniņa – Liepiņa (II vijole), Artūrs Gailis (alts), Kārlis Klotiņš (čells).

 

Duduks tiek uzskatīts par armēņu tautas instrumentu, taču ir ļoti populārs arī Gruzijā. Viesojoties šajā zemē, Raimondam Tigulam radās ideja par skaņdarbu “Hayk”, kurā savienotos austrumnieciskā duduka, viņa paša plaukstām spēlētā idiofona hanga un Sinfoniettas kvarteta tembri, veidojot ambientu kosmopolītiski folklorisku skaņdarbu, kurā saaustos Eiropas senās (stīgu kvartets) un jaunās (Šveicē radītais hangs) skaņveides tradīcijas ar Gruzijas neatkārtojamo, taču eiropieša ausij vēl saprotamo austrumnieciskumu.

 

Koncerta pirmajā daļā atklāsies komponista Raimonda Tigula skaniskie iespaidi no Gruzijas, papildināti ar autentisku duduka skanējumu, toties otrajā daļā tiks atskaņota Eiropai tuvīno Austrumu zemju komponistu mūziku. No Gijas Kančeli daiļrades klausītājiem zināmi vairāki lielsastāva darbi, turpretim noslēpumainā tuksnesīguma un folkloriskā misticisma pielietā armēnietes Fragaizas Ali-Zadē mūzika praktiski nav dzirdēta.

 

„Duduka, hanga un stīgu kvarteta satikšanās” ir viens no četriem rudens koncertu sesijas „Garšvielas” koncertiem, ko organizē SIA „Kurzemes filharmonija” un atbalsta BTA apdrošināšana.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: