Veselības ministrijas (VM) veidota starpnozaru darba grupa izstrādājusi grozījumus likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu" ar mērķi aizliegt elektronisko smēķēšanas ierīču un tajās lietojamo šķidrumu realizāciju Latvijā.

Aizlieguma nepieciešamību VM pamato ar strauju elektronisko cigarešu lietošanas izplatību, īpaši bērnu un jauniešu vidū, kā arī drošības un kvalitātes standartu neesamību elektroniskajām cigaretēm. Tāpat ministrija norāda uz pētījumiem, kas liecina par toksisku un kancerogēnu vielu klātbūtni elektronisko cigarešu šķidrumos, kas var negatīvi ietekmēt sabiedrības veselību.

"Ar likumprojektu tiks ierobežota tabakas lapās esošās atkarību izraisošās vielas - nikotīna, kā arī citu ķīmisku, potenciāli toksisku un kancerogēnu savienojumu - ievadīšana organismā, tādējādi mazinot apdraudējumu sabiedrības veselībai un patērētāju drošībai," uzsver VM speciālisti.

Darba grupā, kas izstrādāja minēto regulējumu, strādāja pārstāvji no VM, Labklājības ministrijas, Finanšu ministrijas, Ekonomikas ministrijas, Iekšlietu ministrijas (IeM), Valsts ieņēmumu dienesta, Valsts policijas, Slimību profilakses un kontroles centra un Latvijas Ārstu biedrības.

VM norāda, ka vairākums darba grupas locekļu atbalstīja iepriekšminēto likumprojekta variantu. Iebildusi vien IeM, kas paudusi viedokli, ka apzinātie riski un kaitējums pamatā būtu novēršams, izstrādājot atsevišķus Ministru kabineta noteikumus atbilstoši noteiktajam deleģējumam likumā.

Grozījumi likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu" šodien izsludināti valsts sekretāru sanāksmē. Tie vēl jāsaskaņo ar ministrijām, jāakceptē valdībā un jāpieņem Saeimā.

Šobrīd Latvijā nav elektronisko cigarešu un tajās lietojamo šķidrumu tiesiskā regulējuma. Tās ir brīvi pieejamas jebkuram iedzīvotājam, tostarp nepilngadīgajiem, un to realizācijai, reklāmai un lietošanai nav noteikti ierobežojoši nosacījumi.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: