Mūsu pilsētas potenciāli bīstamajiem uzņēmumiem ir jāatskaitās par savu drošību ne tikai valsts vides dienestam, bet arī sabiedrībai. Nesen par drošību sabiedrību informēja SIA Ventall Termināls.

Interesi par uzņēmumu izrādīja 4. vidusskolas skolēni. Skolēni vēlējās uzzināt, cik bīstams apkārtējai videi un iedzīvotājiem ir terminālis un cik lielā mērā pilsēta ir pasargāta no iespējamo avāriju seku cēloņiem tās teritorijā.

Tāpat kā citi naftas pārstrādes termināļi, Ventall rada potenciālu bīstamību apkārtējai videi, jo uzņēmumā ir sprādzienbīstamas un viegli uzliesmojošas vielas. Terminālis atrodas ostā līdzās citiem potenciāli bīstamajiem uzņēmumiem Ventamonjaks, Ventamonjaks serviss un Vars. Valdes priekšsēdētājs Viktors Indrāns apgalvo, ka domino efekta iespējamība avārijas gadījumā kādā no līdzās izvietotajiem objektiem ir ārkārtīgi niecīga – 10-9.

Lai novērstu avārijas situācijas, uzņēmumā izveidots civilās aizsardzības plāns un avāriju un avārijas situāciju likvidācijas plāns, regulāri notiek personāla apmācība. Avāriju un katastrofu gadījumos atbildība par to likvidēšanu jāuzņemas Ventamonjaka servisa ugunsdzēsības un glābšanas dienestam. Ventall informē, ka 6 gadu laikā, kamēr darbojas uzņēmums, tā teritorijā nav fiksēts neviens avārijas gadījums.

SIA Ventall Termināls 2004. gadā pārņēma no AS Ventamonjaks naftas un viegli uzliesmojošo ķīmisko produktu pārkraušanas pakalpojumus. Uzņēmuma īpašnieki ir SIA VK Tranzīts un AS Ostas investīcijas. Patlaban terminālis pārkrauj benzīna frakcijas, dīzeļdegvielu un ķīmiskos produktus, kas satur gaistošus organiskos savienojumus.

Atļautais pārkraušanas apjoms gadā – 1,9 miljoni tonnu naftas un ķīmisko produktu. Šogad 8 mēnešos terminālī pārkrauti tikai 0,34 miljoni tonnu kravu. Kravu pārkraušana notiek 35.a un 36. piestātnē, kur var apkalpot tankkuģus ar kravnesību 40 000 un 60 000 tonnu.

Lai novērstu cilvēku veselībai bīstamo gaistošo organisko savienojumu izmešu nokļūšanu atmosfērā, Ventall izmanto naftas produktu tvaiku savākšanas un rekuperācijas (atgriešana darba ciklā) iekārtu. Iekārta pieder SIA Ventamonjaks serviss.

Ventall Termināls ir viens no 8 potenciāli bīstamiem mūsu pilsētas uzņēmumiem. Ventspils domes Vides uzraudzības nodaļas vadītāja Ilga Zīlniece skaidro, ka saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem tādiem uzņēmumiem regulāri jāatskaitās par drošību.

Katru gadu bīstamos uzņēmumus pārbauda kompleksā inspekcija. Ieviešot jebkādas izmaiņas savā darbībā, uzņēmumiem ir jākoriģē arī drošības atskaites. Pašlaik tādas izmaiņas gatavo uzņēmums Ventspils nafta termināls (VNT), jo plāno iekraut jēlnaftu dzelzceļa cisternās. Ventspils dome atbalstīs šīs izmaiņas tikai tad, ja pārkraušanas darbu laikā tiks izmantota kaitīgo tvaiku savākšanas un rekuperācijas iekārta, apgalvo Zīlniece.

Ventall Termināls organizē naftas produktu iekraušanu kuģos 36. piestātnē, kur uzstādīta kaitīgo tvaiku savākšanas un rekuperācijas iekārta. Foto: Juris Ģigulis

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: