8. novembrī Ventspils Augstskolā ieradās VAS “Elektroniskie sakari” komisija un Latvijas Radio amatieru līgas (LRAL) pārstāvji, lai novērtētu Ventspils Augstskolā ierīkoto koplietošanas radiostaciju aprīkojumu atbilstību normām un izsniegtu radiostacijas lietošanas atļauju.

Ventspils Augstskolā ierīkotā koplietošanas radiostacija ir vienīgā publiskas piederības radiostacija Latvijas augstskolās, un tās galvenā funkcija ir saistīta ar Latvijas pirmā nano satelīta “Venta-1” komunikācijas kanālu apkalpošanu. Ņemot vērā to, ka radiostacija pamatā darbosies radio amatieriem atvēlētajos frekvenču diapazonos, tā tiks izmantota arī Radio Amatieru Līgas organizētajos radiosporta pasākumos.

Radiostacijas galvenās komponentes ir: vairākos frekvenču diapazonos raiduztveršanai piemērotas antenas un to sekošanas sistēma satelītu orbitālajai kustībai, jaunākās paaudzes raiduzstveršanas aparatūra, kā arī programmatūra radiostacijas darbības automatizētai vadībai.

Lai darbotos ar koplietošanas radiostaciju, personālam ir nepieciešama radio amatieru licence, ko šobrīd ir ieguvuši jau četri Ventspils Augstskolas darbinieki un studenti.

Koplietošanas radiostacija Ventspils Augstskolā ierīkota šī gada vasarā par ERAF projekta "Ventspils Augstskolas Informācijas tehnoloģiju fakultātes studiju programmu realizēšanai nepieciešamās infrastruktūras modernizēšana" un Ventspils pilsētas pašvaldības līdzekļiem, kā arī SIA "Ventspils nekustamie īpašumi" atbalstu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: