Ja vēlēšanas būtu notikušās pagājušajā nedēļā, premjera krēslu Latvijas tauta uzticētu mūsu pilsētas mēram Aivaram Lembergam, bet visvairāk deputātu krēslus Saeimā ieņemtu Saskaņas centrs.

Otra populārākā partija šobrīd ir Vienotība, bet tai Zaļo un zemnieku savienība. Arī apvienība Visu Latvijai – TB/LNNK un Par Labu Latviju pārvarētu 5% barjeru un iekļūtu Saeimā.

Pētījumu kompānijas GfK direktore Iluta Skrūzkalne Ventas Balsi informēja, ka partiju reitingi Kurzemē atšķiras no Latvijas vispārējā griezuma. Vēlētāji Kurzemē vislielāko atbalstu izteikuši Zaļo un zemnieku savienībai un Vienotībai, kas savā starpā dalītu vienādu skaitu balsis. Saskaņas centrs Kurzemē ir trešais populārākais. Savukārt populārākais iespējamais premjera amata kandidāts nemainīgi ir Zaļo un zemnieku izvirzītais kandidāts Aivars Lembergs (ZZS). Viņu pozitīvi vērtējuši 54% aptaujāto. Lembergam seko Valdis Dombrovskis (Vienotība) un Ainārs Šlesers. Jāni Urbanoviču un Andri Šķēli valdības priekšgalā vēlētos redzēt tikai 10% vēlētāju.

Priekšvēlēšanu aptaujas rāda, ka palielinājies arī to iedzīvotāju skaits, kas nolēmuši vēlēšanās piedalīties. Tomēr, eksperti norāda, ka šī brīža aptauju dati nenozīmē, ka vēlēšanu aktivitāte varētu būtiski pieaugt. Tā ir ierasta tendence, ka tuvojoties vēlēšanām, vairāk iedzīvotāju ir izdarījuši savu izvēli un apliecina gatavību balsot. Politoloģe Iveta Kažoka norāda, ka šie reitingi nebūt neliecina, ka 82% vēlētāji 2. oktobrī dosies pie vēlēšanu urnām.

Kažoka prognozē, ka vēlētāju aktivitāte varētu būt tāda pati kā 2006.gadā. Neviens jauns, ievērojams politiskais spēks klāt nav nācis, partijas ir tikai pārgrupējušās, savukārt sabiedrības noskaņojums tomēr vēl nav nokaitēts tik tālu, lai vēlēšanās piedalītos mazāk kā puse no vēlētājiem, norāda politoloģe.

Pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš piekrīt, ka neskatoties uz to, ka šobrīd partiju reitingi liecina par populārāko partiju stabilām pozīcijām, tas nenozīmē, ka šāds sadalījums atspoguļosies vēlēšanu rezultātos. Pieredze rāda, ka t pēdējās dienās partiju reitingi strauji mainās. Tos ietekmē kampaņas un nereti arī dažādi skandāli, kas nāk gaismā neilgi pirms vēlēšanām. „Reitingi ir kā fotogrāfija. Uzņemta pirms laika, tā būs līdzīga, bet ne tāda pati,” priekšvēlēšanu aptauju nozīmi raksturo Kaktiņš.

Eksperti norāda, ka arī iepriekšējās vēlēšanas arī ir sagādājušās pārsteigumus un atbalsts partijām priekšvēlēšanu reitingos, krasi atšķīries no vēlēšanu rezultātiem. Kaktiņš prognozē, ka arī šīs vēlēšanas nebūs izņēmums un mūs sagaida pārsteigumi.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: