Arī Latvijai vajadzētu pārbaudīt no Lietuvas importēto piena produktu kvalitāti un atbilstību pieļaujamajām normām, nevis politizēt šo jautājumu un runāt par Krievijas politisko spiedienu uz Lietuvu, - tādu viedokli pauda Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij").

Pēc Lemberga domām, galvenais jautājums, par ko jārunā, "ir ļoti liela pārtikas kvalitātes problēma".

Lembergs uzsvēra, ka šo jautājumu nevarot salīdzināt ar problēmu, kas savulaik bija Latvijai saistībā ar pieļaujamā benzopirēna daudzuma pārsniegšanu šprotēs.

"Tur tā problēma bija tāda, - ja izmanto tehnoloģiju, kas nepārsniedz šo normatīvu, tad šprote neizskatās pēc šprotes. Risinājums bija tāds, ka Eiropas Komisija piekrita, ka Latvijas šprote ir specifisks Latvijas produkts un ka [benzopirēna] var būt vairāk, un arī Krievija tam piekrita," norādīja Lembergs.

"Taču šis [Lietuvas piena produktu importa ierobežošanas] gadījums nav šprotu gadījums. Vienkārši Lietuvai jānodrošina kvalitatīvi pārtikas produkti. Tā vietā, lai tagad bazūnētu, ka tas ir kaut kāds politisks spiediens, Latvijai vajadzētu pārbaudīt, vai arī Latvijā no Lietuvas saņemtajos piena produktos nav tādi pati problēma, kas apdraud Latvijas iedzīvotāju veselību, bet neviens jau par to nerunā. Visi runā par kaut kādu politiku. Es domāju, ka valsts, kas aizstāv savu iedzīvotāju veselību, ir tikai apsveicama valsts," norādīja Lembergs.

Krievija no 11. septembra sāka detalizēti pārbaudīt kravas, kuru sūtītājvalsts ir Lietuva, sagādājot finansiālus zaudējumus Lietuvas kravu pārvadātājiem un loģistikas uzņēmumiem, bet nesniedzot nekādus oficiālus paskaidrojumus par savu rīcību.

Savukārt no 7. oktobra Krievija noteikusi daļēju Lietuvas piena produktu ievešanas aizliegumu un saskaņā ar neoficiālām ziņām vienlaikus pastiprinājusi kontroli arī pār gaļas un zivju importu no šīs valsts.

Krievijas rīcība pret Lietuvu met izaicinājumu visai Eiropas Savienībai (ES), tādēļ arī uz to jāreaģē visai Eiropai - šādu pārliecību debatēs par Krievijas diskriminatīvo attieksmi pret Lietuvas pārvadātājiem otrdienas vakarā izteikuši Eiropas Parlamenta deputāti.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: