Pārventas katlumājā vērojama aktīva darbība – tiek veikti pēdējie sagatavošanās darbi, lai iedarbinātu testa režīmā divus jaunus katlus, kuros dedzinās biomasu jeb koksnes šķeldu. Katlumājas rekonstrukcija notiek, neapturot ražošanas darbību.

Trešdien Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs un viņa pirmais vietnieks Jānis Vītoliņš apmeklēja katlumāju Talsu ielā 69, lai novērtētu, kā notiek rekonstrukcijas darbi un vai katlumāja ir gatava jaunajai apkures sezonai. Kā pārliecinājās pašvaldības vadītāji, darbi norit saskaņā ar grafiku, lai gan tas nav vienkārši, ņemot vērā rekonstrukciju ierobežojošos apstākļus katlumājā, kas darbojas. Uzbūvēt jaunu katlumāju būtu daudz vienkāršāk nekā rekonstruēt esošo, norāda Ventspils siltuma valdes priekšsēdētājs Arnis Uzaris. Tomēr būvnieki un pasūtītājs – Ventspils siltums – sola, ka nākamnedēļ divus jaunos katlus, kuros dedzinās šķeldu, iekurinās, bet oktobra beigās pāries uz automātisko režīmu, savos iespaidos pēc katlu apskates dalījās Aivars Lembergs.

 

Pārventas katlumājas rekonstrukcija sākās šā gada pavasarī. Kopš tā laika ir demontēti trīs vecie mazuta katli, to dūmvadi un pamati, kā arī angāra veida noliktava. Joprojām tiek demontēts vecais skurstenis – tas jau ir ievērojami īsāks nekā agrāk. Visas jaunās pamatiekārtas – katli, kurtuves, elektrostatistiskie filtri dūmgāzu attīrīšanai, trīs dūmeņi – jau ir samontētas, stāsta Uzaris. Patlaban jaunās iekārtas tiek testētas, pārbaudītas, regulētas, lai oktobra beigās jaunie katli varētu sākt strādāt ar pilnu jaudu. Vienlaikus tiek būvēta noliktava šķeldai – jau ir gatava pazemes daļa un tiek montēta virszemes. No šejienes šķelda, izmantojot konveijerus, nonāks katlu kurtuvēs. Līdzās katlumājai arī tiek gatavots laukums 10 dienu šķeldas rezervju glabāšanai. Jaunās iekārtas montēšanu veic kompānija Latvijas energoceltnieks un apakšuzņēmums Filtrs. Savukārt vecās iekārtas demontē Ostas celtnieks, kas uzvarēja iepirkumu konkursā. Jaunu 6 voltu elektrokabeli katlumājā ierīkoja kompānija SZMA, informē Uzaris, norādot, ka ar būvnieku un montētāju darbu Ventspils siltums ir apmierināts.

 

Katlumāja Pārventā aizņem milzīgu ēku, kas pašreizējām vajadzībām un nepieciešamā siltuma daudzuma ražošanai tiek izmantota tikai daļēji. Jaunie katli darbosies automātiskā režīmā, tādēļ pēc rekonstrukcijas katlumājas darbinieku skaits tiks optimizēts, skaidro Uzaris. Jau tagad katlumājā darba dienas garumā ir nodarbināti 14 cilvēki, bet maiņā – septiņi. Darbinieku ērtībai iecerēts izremontēt sadzīves telpas – dušas, tualetes, ģērbtuves –, nomainīt logus katlumājā. Pēc projekta līdzekļi šiem mērķiem netika paredzēti, taču pilsētas dome izskatīs iespēju finansēt arī šos darbus, stāsta Lembergs. Rekonstrukcija noslēgsies ar katlumājas teritorijas labiekārtošanu.

 

Pārventas katlumājas rekonstrukcijas projektu paredzēts pabeigt janvārī. Tomēr Pārventas iedzīvotājiem nav pamata satraukumam – apkure viņu daudzdzīvokļu mājās tiks pieslēgta savlaicīgi. Karstā ūdens padeve, kas tika atslēgta siltumtrases rekonstrukcijas dēļ, arī jau atjaunota, informē Uzaris. Viņš apstiprināja informāciju, ka šajās dienās Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai vajadzētu apstiprināt siltuma tarifa samazinājumu par 5,5%, sasniedzot 42 Ls/MWh. Ventspils siltuma vadītājs cer, ka jaunais tarifs stāsies spēkā decembra sākumā. Pēc rekonstrukcijas pabeigšanas Pārventas katlumājā uzņēmums no jauna iesniegs regulatoram tarifa kārtējā samazinājuma projektu. «Siltuma tarifu vajadzētu samazināt vēlreiz,» pārliecināts Uzaris.

 

Aivars Lembergs un Jānis Vītoliņš novērtēja paveikto katlumājas rekonstrukcijas darbos.

 

Vecais skurstenis pakāpeniski tiek nojaukts, tā vietā uzstāda jaunus dūmeņus.

 

Katlumājas priekšnieks Andris Pētersons (pa labi) stāsta, ka katlumājā darbu nodrošina 14 cilvēki.

 

Ventspils siltuma vadītājs Arnis Uzaris (pa labi) parādīja domes vadītājiem katlumājas iekārtas.

 

Katlumājas darbinieks veic tīklu cirkulācijas sūkņa apkopi.

 

Platforma pie viena no diviem jaunajiem katliem ar jaudu 10 MW.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: