Pansionātā un bērnunamā Selga ir svētki, jo noslēgušies visu vasaru ilgušie teritorijas labiekārtošanas darbi. Līdz ar to drošāka, pieejamāka un sakoptāka kļuvusi apkārtne – ir izbūvētas ietves, brauktuve un stāvlaukums, izveidots jauns apgaismojuma tīkls, velosipēdu turētāji.

Tomēr pašiem Selgas iemītniekiem – lieliem un maziem – visvairāk prieka par rotaļu iekārtām bērniem un āra trenažieriem, no kuriem daži ir īpaši, jo paredzēti tieši senioriem. Tālivaldis apliecina, ka darbošanās tajos neprasa milzīgu piepūli, toties efekts ir maksimāls – tiek izkustināti visi locekļi, kas ļauj saglabāt veselību arī vecumdienās.

 

Labiekārtojuma svinīgās atklāšanas ceremonijā 23. septembrī piedalījās pilsētas domes pārstāvji ar priekšsēdētāju Aivaru Lembergu priekšgalā, būvnieki – pārstāvji no būvorganizācijas T-Vita –, apzaļumotāji, viesi, pansionāta darbinieki un iemītnieki.

 

«Bijām priecīgi, ka pilsētas dome atbalstīja teritorijas labiekārtošanas projektu. Ir izbūvēta skaista piebrauktuve, viss ir izveidots tā, lai pagalmā brīvi varētu pārvietoties cilvēki ratiņkrēslos. Ir nomainītas 40–50 gadus kalpojušās vecās laternas. Arī trenažieri ir iegādāti tādi, lai uz tiem varētu darboties cilvēki ar kustību traucējumiem. Par rotaļu ierīcēm priecājas bērnunama audzēkņi,» par paveikto priecājas pansionāta Selga direktore Gundega Mekša. Izdarīts ir daudz, taču jau uzsākti darbi, ko pilnībā plānots pabeigt nākamgad, – iekštelpu kosmētiskais remonts ar sanitāro mezglu rekonstrukciju. Mekša neslēpj, ka gribētos pārveidot arī pansionāta veco ābeļdārzu aiz ēkas, izveidojot tajā atpūtas vietu. «Taču tie jau ir tālāki plāni,» stāsta direktore.

 

Svinību pasākumā uzrunātais pansionāta iemītnieks Jānis Zariņš trenažierus jau iekļāvis savās ikdienas gaitās. Viņš trenējas divas reizes – no rīta un vakarā: «Ja grib, lai būtu efekts, viss jādara nopietni,» saka sirmais kungs.

 

Projekta realizācija izmaksājusi Ls 100 988, tai skaitā Ls 2690, ko Ventspils saņēma kā balvu par titulu Eiropas gada pašvaldība 2012,un Ls 11 448 no starptautiskā mākslas un mecenātisma pasākuma Govju parāde 2012 izsolē iegūtajiem līdzekļiem.

 

Infrastruktūras sakārtošanas darbi pansionātā Selga uzsākti jau 2007.–2008. gadā ar intensīvās aprūpes nodaļas un pirmā stāva renovāciju, pielāgojot telpas invalīdiem, kā arī komunikāciju nomaiņu intensīvās aprūpes nodaļā. Tika siltinātas intensīvās aprūpes nodaļas un ēdināšanas korpusa sienas, rekonstruēti ieejas mezgli.

 

Arī 2012. gadā Selgā tika paveikti nozīmīgi infrastruktūras uzlabošanas darbi – nosiltināti ēkas pamati un jumts, kā arī pilnībā renovēts virtuves korpuss – izremontētas visas virtuves korpusa telpas un ēdamzāle un ierīkota ventilācijas sistēma.

 

Ventspils pašvaldības pansionāts Selga ir vispārēja tipa pašvaldības sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas iestāde. Pansionātā uzņem pensijas vecuma personas un personas ar invaliditāti, kurām ir fiziska rakstura traucējumi un kurām nepieciešama pastāvīga aprūpe. Šobrīd pansionātu par savām mājām sauc 130 iemītnieki – pensionāri un invalīdi, no tiem 45 ir guloši, kā arī 25 bez vecāku gādības palikuši bērni.

 

Apskati foto!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: