Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas dzemdību nodaļā šogad piedzimuši jau 410 mazuļi, kas ir par 41 jaundzimušo vairāk nekā pērn. Nodaļa plāno ieviest vairākus jaunumus, lai uzlabotu dzemdību palīdzību.

Šā gada rekordmēneši bijuši jūnijs un augusts, kad pasaulē nākuši 62 mazuļi. Šogad piedzimuši arī četri dvīņu pāri, stāsta dzemdību nodaļas vecākā vecmāte Gunta Cērpa. Pārsvarā Ventspilī dzemdēt izvēlas topošās māmiņas no tuvējiem Kurzemes novadiem. Taču ir arī sievietes no Rīgas un citām tālākām vietām. Ir grūtnieces, kuras speciāli atbrauc uz Ventspili, lai apskatītos nodaļu uz vietas. Piemēram, vakar atbraukušas divas sievietes no Talsiem, kurām pirmās dzemdības notikušas Talsos, taču tagad Talsos dzemdību nodaļas vairs nav, tādēļ ir jāizvēlas tuvējā Kuldīga vai Ventspils. Abām draudzenēm Ventspils dzemdību nodaļa  ļoti iepatikusies, tādēļ viņas savus gaidāmos mazuļus izvēlējušās laist pasaulē pie mums, stāsta Cērpa.

Arī slimnīcas valdes priekšsēdētāja Egija Širova priecājas par dzemdību skaita palielināšanos, jo tas nozīmē, ka ir pieaugusi uzticība nodaļai un tās personālam, ir dzirdētas labas atsauksmes, tādēļ arvien vairāk sieviešu izvēlas savu bērniņu laist pasaulē tieši Ventspils slimnīcas dzemdību nodaļā.

Lai topošajām māmiņām radītu plašākas izvēles iespējas, Ventspils dzemdību nodaļa drīzumā plāno piedāvāt arī dzemdības ūdenī. Ar speciālu vannu tiks aprīkota viena no četrām dzemdību zālēm. Cērpa skaidro, ka ūdens māmiņu atslābina un mazina dzemdību sāpes, tādēļ šim piedāvājumam ir sagaidāms pieprasījums.

Tāpat jau šogad slimnīcā pie nodaļas iecerēts izveidot vecmāšu pieņemšanas kabinetu grūtniecēm. Ņemot vērā citu pilsētu pozitīvo pieredzi, šādu priekšlikumu izteikusi ginekoloģe Kristina Bacanova. Tas atvieglos ārstu darbu, kuru uzskaitē ir liels skaits grūtnieču. Kā skaidro Cērpa, grūtniece varēs stāties uzskaitē un pirmajā vizītē doties pie ārsta ginekologa, bet pēc tam turpināt apmeklēt vecmāti, kas veiks kārtējās apskates, svēršanu, mērīšanu, nozīmētu analīzes un tamlīdzīgi. Taču, tiklīdz grūtniecei rastos kādas problēmas, vecmāte viņu nosūtītu pie ginekologa. Principā vecmāte strādās tandēmā ar ginekologu, kas arī grūtnieci zinās un problēmu gadījumā viņu konsultēs un ārstēs.

«Var teikt, ka vecmāte būs kā palīgs ginekologam, nedaudz viņam palīdzot,» klāsta Cērpa. Ārstam ir daudz pacientu, tādēļ ir grūti atlicināt ilgāku laiku sarunai ar grūtnieci, savukārt ar vecmāti topošā māmiņa varēs ilgāk aprunāties un apspriest dažādus viņu interesējošos jautājumus. Topošā māmiņa varēs izvēlēties konkrētu vecmāti, pie kuras stāties grūtniecības uzskaitē, tāpat viņai vēlāk būs iespēja slēgt līgumu ar šo vecmāti par dzemdību pieņemšanu.

Pozitīvs ir aspekts, ka kabinets atradīsies slimnīcas dzemdību nodaļā, tādējādi grūtniece jau pirms dzemdībām varēs apskatīties nodaļu – viņai tā būs jau pazīstama vide, kas radīs drošības izjūtu dzemdību laikā. Pie vecmātes pakonsultēties varēs atnākt arī tās sievietes, kuras grūtniecību vēl tikai plāno.

Ventspils dzemdību nodaļā ir radīti visi nepieciešamie apstākļi, lai ģimenēm būtu ērti un tās justos gaidītas. Lielākā daļa palātu ir ģimenes palātas ar divguļamām gultām, lai kopā ar mammu un mazuli varētu uzturēties arī jaunais tētis vai cits ģimenes loceklis. Bet lielajām ģimenēm trešo vai nākamo mazuli tiek piedāvāts sagaidīt komforta palātā bez maksas, un daudzas kuplās ģimenes šo piedāvājumu labprāt izmanto.

Šo slimnīcas iniciatīvu atzinīgi novērtējusi arī Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija, kas aicinājusi šim pozitīvajam piemēram sekot arī citas Latvijas dzemdību nodaļas.

FOTO: Ventspilnieki Madara un Artis savu otro meitiņu Alisi Ventspils dzemdību nodaļā sagaidījuši 3. septembrī. Viņi šobrīd uzturas ģimenes palātā. Ar ģimenīti aprunājas vienmēr smaidīgā vecmāte Aija Ziemele.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: