2013. gada Eiropas kultūras mantojuma dienu tēma – „Skolas kultūras pieminekļos”.

Pasākuma ietvaros būs iespēja pievērst uzmanību skolām un augstskolām, kas atrodas kultūras pieminekļos vai kultūrvēsturiski vērtīgās ēkās.

 

Izvirzot skolas par galveno tēmu Eiropas kultūras mantojuma dienu laikā 2013. gadā, Inspekcija vēlas iesaistīt bērnus un jauniešus izglītībā par kultūras mantojuma aizsardzību, veicināt iniciatīvu izzināt savu vidi un vērtības savā tuvumā, bet vienlaikus arī pievērst ikviena uzmanību skolām kultūras pieminekļos un skolām, kas atrodas kultūrvēsturiski vērtīgos objektos.

 

Skolu izvietojums kultūras pieminekļos bieži tiek uztverts kā apgrūtinājums, pēdējo izglītības reformu rezultātā aktualizējies jautājums par atsevišķu vēsturisku ēku – bijušo skolu – izmantošanu, tomēr vienlaikus ir skolas, kas šo situāciju uztver kā priekšrocību bērnu radošuma un pozitīvās domāšanas attīstīšanai. Izvēloties objektus šī gada Mantojuma dienām, Inspekcija ņēma vērā vairākus būtiskus kritērijus - objekts ir kultūras piemineklis, vai arī par tādu var kļūt, objektā darbojas skola, objekta īpašnieki vēlas piedalīties Mantojuma dienās, atverot tos plašākai publikai.

 

2013. gadā Mantojuma dienās piedalās 49 objekti, tajā skaitā - Ventspils 1. ģimnāzija, Ventspils Tehnikums un Ventspils vakara vidusskola.

 

Pasākumi Ventspils 1. ģimnāzijā

„Eiropas kultūras mantojuma dienas 2013” ietvaros 14. septembrī Ventspils 1. ģimnāzija svinīgi pacels Mantojuma dienu karogu. Ģimnāzijā notiks jauktā kora uzstāšanās un izstādes atklāšana.

 

Sestdien un svētdien, 14. un 15. septembrī, skola būs atvērta visiem interesentiem no plkst. 11.00 līdz 17.00.

 

Iepazīties ar ģimnāziju gida pavadībā viesi varēs no plkst. 11.00 līdz 13.00.

 

Pasākumi Ventspils Vakara vidusskolā

Savukārt Ventspils Vakara vidusskolā svinīgā karoga pacelšana notiks 14. septembrī plkst. 12.00.

 

Tiks atklāts arī stends, kas veltīts 1. pamatskolas pārzinim Jānim Sviestiņam. Sestdien un svētdien plkst. 12.30; 13.30 un 14.30 Vakar vidusskola gaida ciemiņus, lai kopīgi gida pavadībā izstaigātu vēstures takas savā skolā, ieskatītos vecajās fotogrāfijās un citās vēstures liecībās.

 

Pirmdien, 16. septembrī, Vakara vidusskolas skolēniem būs pieejama vēstures materiālu izstāde, kā arī notiks izglītojošas lekcijas un tikšanās ar pilsētas domes deputāti Ilzi Buņķi, kura pati ir mācījusies šajā skolā un savulaik tikusies ar Jāņa Sviestiņa ģimenes locekļiem. Plkst.17.00 uz šo pasākumu kopā ar vidusskolēniem aicināti arī visi vēstures interesenti.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: