Mācību gada sākumā aktualizējies Ventspils Sociālā dienesta sniegtais atbalsts trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm, kurās ir skolēns vai pirmsskolas izglītības iestādes audzēknis. Palīdzību var saņemt arī krīzes situācijā nonākušas ģimenes.

Skolēni no maznodrošinātām un trūcīgām ģimenēm līdz septembra beigām vēl var saņemt vienreizēju pabalstu skolai nepieciešamo mācību līdzekļu iegādei. Aktuāls ir arī jautājums par brīvpusdienām.

Ievērojamu atspaidu ģimenes budžetā sniedz ikmēneša pabalsts skolēnu brīvpusdienām, ko piešķir bērniem no trūcīgām vai maznodrošinātām ģimenēm, kuri mācās vispārizglītojošajās skolās Ventspils pilsētā vai novadā, bet ir deklarējušies Ventspilī. Lai saņemtu pabalstu skolēnu brīvpusdienām, nepieciešams iesniegums, ko iesniedz Sociālajā dienestā vai mācību iestādē. Brīvpusdienas šādos gadījumos piešķir uz laiku, kamēr ģimenei ir trūcīgās vai maznodrošinātās statuss.

Palīdzību iespējams saņemt arī skolēnam, kura ģimene nonākusi krīzes situācijā, piemēram, vecāki zaudējuši darbu, slimo, bet dažādu apsvērumu dēļ nav iespējams nokārtot trūcīgā vai maznodrošinātā statusu. Arī šajos gadījumos jāraksta iesniegums (to dara skolēna vecāki, aizbildnis vai pedagogi) iesniegšanai Sociālajā dienestā, kur to izskata – kādi ir problēmu iemesli, cik ilgā laikā tās var atrisināt. Pamatojoties uz Sociālā dienesta sniegto atzinumu, brīvpusdienas uz īsāku vai garāku laika periodu piešķir ar skolas direktora rīkojumu.

Skolēniem, kuri mācās vakara vidusskolā un kuriem tiek nodrošināts ēdināšanas pakalpojums, brīvpusdienas tiek piešķirtas līdz 20 gadu vecumam (ieskaitot), pie nosacījuma, ka skolēns nestrādā.

Ikmēneša pabalstu bērnu ēdināšanai saņem arī Ventspils pašvaldības pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņi. Bērniem no trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm, kuri apmeklē specializētās grupiņas, ēdināšanas izdevumus sedz 100% apmērā; bērniem no trūcīgām ģimenēm, kuri apmeklē vispārējās grupiņas, – 50%, bet bērniem no maznodrošinātām ģimenēm – 25% apmērā.

Kopumā Ventspils pilsētas Sociālā dienesta budžetā pabalstam ēdināšanai skolēniem un pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņiem šajā gadā ir paredzēti Ls 135 513, t.i., 7% no kopējā sociālā budžeta. 2012./2013. mācību gadā ikmēneša pabalstu skolēnu brīvpusdienām (kaut vienu mēnesi) saņēma 421 skolēns – mēnesī vidēji 284 skolēni.

Pirmsskolas izglītības iestādē 100% ēdināšanas izdevumi segti 36 bērniem (vidēji mēnesī – 19); 50% atlaidi saņēmuši 378 bērni (54); 25% atlaidi – 92 (13).

Ventspils 1. ģimnāzijas direktore Pārsla Kopmane

– Brīvpusdienas skolēnam ir ļoti nozīmīgs palīdzības veids ģimenēm, kurām ir ierobežoti līdzekļi. Nedrīkst būt tā, ka skolēns visu garo dienu mācībās pavada neēdis. Praksē ir bijuši gadījumi, kad pedagogs vai skolas direktors pamana, ka kādam no audzēkņiem ir nepieciešama palīdzība. Šādos gadījumos analizējam situāciju un, sadarbojoties ar Sociālo dienestu, to risinām. Skolēni pusdienas ēd labprāt. 1. ģimnāzijā pusdienotājiem ieviesta talonu sistēma, un tie ir vienādi gan brīvpusdienu gadījumā, gan par samaksu. Kur vēl par 90 santīmiem iespējams garšīgi paēst kompleksās pusdienas? Tikai skolās!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: