Izrādās, atalgojums veselības aprūpes nozarē viena līmeņa speciālistiem nebūt nav vienāds. Tiem, kuri strādā tiešā valsts pakļautībā, algas ir lielākas, slimnīcās savukārt – mazākas. Turklāt, ceļot minimālo algu, valsts pakļautības speciālistiem finansējums algu paaugstināšanai ir paredzēts, bet slimnīcām nauda jāatrod pašām.

Līdz ar lēmumu par to, ka no nākamā gada no 200 līdz 225 latiem tiks paaugstināta minimālā alga, nevienlīdzīgā atalgojuma sistēma veselības aprūpes nozarē tiks vēl vairāk nostiprināta, uzskata Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētāja Egija Širova, pievienojoties Latvijas Slimnīcu biedrības viedoklim. Slimnīcu vadītāji pauž atbalstu valdības lēmumam no nākamā gada indeksēt algas tiem veselības aprūpes nozares darbiniekiem, kuri strādā tiešā valsts institūciju pakļautībā, jo atalgojums nozarē ir neadekvāti zems. Taču līdztekus no atbildīgajām valsts amatpersonām tiek gaidīta atbilde, vai papildu līdzekļi tiks piešķirti arī to mediķu algu indeksācijai, kuri strādā slimnīcās, tostarp Ventspilī.

 

Slimnīcām reģionos līdzekļi algu paaugstināšanai šobrīd netiek paredzēti, un, neskatoties uz jau šobrīd esošo līdzekļu nepietiekamību, tām no saviem iekšējiem resursiem nāksies meklēt finansējumu arī jaunākā medicīnas personāla minimālās algas nodrošināšanai Ls 225 apjomā. Līdz ar to veidojas situācija, ka vienā nozarē strādājošie viena līmeņa speciālisti saņems dažādu atalgojumu. Tie, kuri ir valsts pakļautībā, kā, piemēram Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) un valsts sociālo aprūpes centru medicīnas personāls, saņems vairāk nekā mediķi, kas strādā slimnīcās.

 

Līdz ar minimālās algas paaugstināšanu valsts tiešās pakļautības iestādēm attiecīgi piešķirts finansējums arī pārējo, ne vien minimālo algu indeksācijai. Ministru kabineta paziņojumam pievienotā infografika apliecina to ar piemēru: ārsta konsultants NMPD līdz šim saņēma 424 latus pirms nodokļu nomaksas, bet, sākot ar nākamo gadu, saņems 479 latus, kas ir par 13% vairāk. Tikmēr slimnīcās netiek plānots pat minimālais paaugstinājums 12,5% apjomā. Savukārt, spriežot pēc Labklājības ministrijas datiem, aprūpētājiem, medicīnas māsu palīgiem un medicīnas māsām valsts sociālās aprūpes centros atalgojums jau šogad tika palielināts no 227 līdz 285 latiem, bet ārstiem – no 420 līdz 634 latiem, kamēr slimnīcās māsām noteiktā likme ir 226 lati.

 

Slimnīcām reģionos paaugstināt algas no to iekšējiem resursiem visam personālam, visticamāk, nebūs iespējams. Var veidoties situācija, kad jaunākais medicīnas personāls, piemēram, sanitāri, kas šobrīd saņem minimālo algu, nākamgad saņems tikpat, cik medicīnas māsas. Lai to novērstu, slimnīcu vadītāji gaida attiecīgu valdības lēmumu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: