Nākamgad mājsaimniecībām būs jānomaina vecie 50 litru gāzes baloni, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja SIA "Latvijas Propāna gāze" (LPG) Pārdošanas daļas vadītāja Evija Felda.

Lielie, smagie sarkanie baloni, kuri kalpo jau 60 gadus, būs jānomaina ieviesto Eiropas Savienības (ES) noteikumu dēļ. Pašlaik vēl ir spēkā pārejas periods, kas ik pa laikam tiek pagarināts. Bet pašreizējie Ministru kabineta noteikumi nosaka, ka sarkanos sašķidrinātās gāzes balonus nedrīkst uzpildīt pēc 2014. gada 1. janvāra, bet līdz 1.j ūlijam tirdzniecības vietās varēs iztirgot atlikumus, klāstīja Felda.

LPG rekomendē balonu nomaiņu veikt savlaicīgi, jo 50 litru baloni ir smagi, to ventilis ir vājākā sastāvdaļa un nav pasargāts tik labi kā piecu litru un 27 litru baloniem.

LPG norāda, ka sašķidrinātās gāzes lietošana mājsaimniecībā sākotnēji šķiet vienkārša: iegādājies gāzes balonu un lieto. Taču gāzes balonu lietotāji mēdz būt pārgalvīgi, neapdomīgi un neievēro gāzes balona lietošanas instrukciju.

Gāzes balonu nepareizas ekspluatācijas dēļ pēdējās desmitgades laikā ir notikuši vairāki smagi negadījumi - sprādzieni kafejnīcās, daudzdzīvokļu mājās, arī tirdzniecības vietās. Latvijā šādu negadījumu statistika netiek apkopota, jo nelaimes gadījumi nav cēlonis, bet sekas. Taču tiek lēsts, ka kopš 2009. gada notikuši nedaudz vairāk par desmit šādiem negadījumiem.

LPG arī informē, ka, neskatoties uz drošības pasākumiem, ko veic ap 30 licencēto sašķidrinātās gāzes ražotāju Latvijā, pastāv nekontrolējama nelicencētā tirdzniecība un patērētāji, vēloties ieekonomēt, aizmirst par savu drošību. Patērētāji mēdz iegādāties nelegāli ievestu sašķidrināto gāzi, paši uzpilda mājsaimniecības gāzes balonus u.c.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: