Ventspils 4. vidusskolā viesojās viesi no Jūrmalas – skolēnu jaunrades nama, jau esošo un topošās Ekoskolas skolēni un pedagogi, kā arī pārstāvis no Vides izglītības fonda.

Vides izglītības fonds ir starptautiskās sabiedriskās organizācijas FEE (Foundation for Environmental Education) pārstāvis Latvijā un koordinē Zilā Karoga, Ekoskolu, Jauno Vides reportieru, Izzini mežu un citas ekosertifikācijas un vides izglītības programmas.

 

Tikšanās dalībniekus sveica Ventspils pilsētas domes Vides uzraudzības nodaļas vadītāja Ilga Zīlniece.

 

Vides izglītības fonda vadītājs Jānis Ulme pastāstīja par Zilo karogu kustību, tās vēsturi Eiropā un Latvijā, un uzteica Ventspili, kas jau 15. reizi ieguva tiesības pludmalē pacelt Zilo karogu. Ulme atgāgināja arī kritērijus, kuri jāizpilda, lai pludmalei piešķirtu Zilo karogu.

 

Vides izglītības koordinatore Inguna Bērzniece iepazīstināja viesus ar vides izglītības pasākumiem pilsētā, kuri notiek Zilo karogu kustības ietvaros, un pasākumiem Ventspils 4. vidusskolā kā Ekoskolā šajā mācību gadā.

 

Dažādus Ventspils 4. vidusskolā pasākumus viesiem no Jūrmalas prezentēja Ekopadomes skolēni: 8.a klases skolnieces Anete, Annija un Anna rādīja skeču par to, kā izvēlēties videi draudzīgu transportu, lai padarītu Zemi tīrāku. Stella no 9.a klases pastāstīja par savu veidoto projektu par EKO salu – vietu, kur, „mācoties no dabas”, dzīvot videi un sev draudzīgi. Savukārt 9.a klases skolnieces Karīna un Adelīna demonstrēja mākslas darbu „EKO mājas modelis”, kuru meitenes izveidojušas no vairs nevajadzīgām lietām, parādot ilgtspējīgas mājas modeli. Visbeidzot, Amanda no 8.b pastāstīja gada noslēgumā notikušo braucienu ar velosipēdiem uz Ventspils pilsētā esošajām aizsargājamām dabas teritorijām – dabas pieminekli „Staldzenes stāvkrasts” un dabas liegumu „Būšnieku ezera krasts”.

 

Tikšanās noslēgumā viesi noskatījās video par 7. novembrī notikušo Ekoskolas rīcības dienas pasākumu 5.-8. klasēm Ventspils 4. vidusskolā – veselīgu salātu gatavošanu, ziedu veidošanu no PET pudelēm, gleznu veidošanu no papīriem, dzejoļu par veselīgu ēdienu tapšanu un diskusijas, kā varam ikviens rūpēties par vides saglabāšanu. Tāpat aplūkoja4. vidusskolā klases stundās – ekostundās diskusiju rezultātā izveidotos plakātus par to, kā taupīt ūdeni, enerģiju, izvēlēties draudzīgāko transportu, apsaimniekot atkritumus. Katra no mums uzdevums ir atbildēt sev uz jautājumu – un kādu šo pasauli vēlies redzēt tu? – un rīkoties atbilstoši labākajai praksei.

 

Informāciju sagatavoja Ventspils 4. vidusskolas 8.b klases skolniece Amanda Cine.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: