Saeimas vairākuma ceturtdien pieņemtā lēmuma neierobežot pilnvaras kriminālvajātiem pašvaldību deputātiem vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) lemšot par palikšanu amatā.

To viņš piektdien atzinis LNT raidījumam "900 sekundes", vēsta raidījuma tviterkonts. Spriežot pēc tviterieraksta, Sprūdžs izteicies, ka tuvāko dienu laikā izlems, vai turpināt darbu un viņš uzskatot, ka vakar Saeimā bijis neuzticības balsojums viņam.

 

Ministrs pauda - ja nav iespējama likumprojekta virzības atjaunošana, viņš neredzot iespējas turpināt darbu un lēmuma pieņemšana par tālāko rīcību esot dažu tuvāko dienu jautājums.

 

Viens no Reformu partijas (RP) līderiem, izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis sacīja, ka par Sprūdža izteikumiem ir tikko uzzinājis, tāpēc viņam tos ir grūti vērtēt. Par šo jautājumu būs nepieciešams apspriesties ar kolēģiem partijā, taču nav zināms, kad šāda saruna varētu notikt.

 

Tikmēr ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) aicina vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Edmundu Sprūdžu (RP) nepieņemt pārsteidzīgus lēmumus un neatkāpties no amata.

 

"Es jebkurā gadījumā aicinātu nepieņemt pārsteidzīgus lēmumus un pie pirmās neveiksmes nemest visu pie malas," žurnālistiem šodien Sprūdža paziņojumu par iespējamo atkāpšanos no amata komentēja Dombrovskis. Ar pašu Sprūdžu par viņa iespējamo atkāpšanos premjers vēl nav runājis un par ministra izteikumiem šorīt uzzinājis tikai no medijiem.

 

Savukārt Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs (Latvijai un Ventspilij) jau nosūtījis V. Dombrovskim aicinājumu atsaukt Sprūdžu no amata:

 

«Ņemot vērā to, ka:

  • Latvijas Republikas tiesībsargs savā 2013.gada 29.aprīļa atzinumā secinājis, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs, nosakot man 3 dienu termiņu paskaidrojuma sniegšanai par apjomīga satura informāciju, ir pārkāpis labas pārvaldības principu;

  • tiesībsargs atzinumā norāda, ka, ņemot vērā, ka ministrs pārstāv valsts izpildvaras augstāko līmeni, nav pieļaujams, ka viņa izteikumi radītu priekšstatu par Ministru kabineta neprofesionalitāti ne lēmumu pieņemšanas procesā, ne saskarsmē ar sabiedrību;

  • Administratīvā rajona tiesai izskatot manu pieteikumu par 2012.gada 22.oktobra vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra E.Sprūdža prettiesiskā rīkojuma Nr.343 atcelšanu, konstatēts, ka rīkojuma sagatavošana nav notikusi vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, bet tikai un vienīgi ministra politiskajā birojā, neviens no ministrijas ierēdņiem rīkojumu nav ne gatavojis, ne vīzējis, līdz ar to ticis pārkāpts Valsts pārvaldes iekārtas likums;

  • ministrs Edmunds Sprūdžs nav sniedzis atbildes uz Ventspils pilsētas domes viņam adresētajām 2012.gada 30.oktobra, 2012.gada 13.decembra un 2013.gada 18.janvāra vēstulēm, pārkāpjot Iesniegumu likumu un valsts pārvaldes iekārtas likuma 10.pantu, kas nosaka valsts pārvaldē ievērojamos labas pārvaldības principus un to, ka valsts iestādēm jāsadarbojas;

  • ministrs Edmunds Sprūdžs nav nodrošinājis ar Ministru kabineta 2012.gada 16.februāra rīkojumu Nr. 84 apstiprinātā Valdības rīcības plānā viņam deleģēto uzdevumu izpildi

un tādējādi Edmunds Sprūdžs grauj valsts pārvaldes, tai skaitā Ministru kabineta, jau tā zemo prestižu un nodara būtisku kaitējumu valsts varai un pārvaldei, aicinu Ministru prezidentu Valdi Dombrovski atsaukt Edmundu Sprūdžu no vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amata un viņa vietā aicināt profesionālāku, kompetentāku un atbildīgāku ministru.»

 

Jau ziņots, ka Saeimas vairākums vakar noraidīja priekšlikumu ierobežot pašvaldību deputāta pilnvaras, ja pret viņu sākta kriminālvajāšana par smagu vai sevišķi smagu noziegumu.

 

Šo ierosinājumu atbalstīja 38 parlamentārieši, pret balsoja 41 deputāts, bet atturējās pieci.

 

Foto:lu.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: