Ventspils brīvostas teritorijā, Augsto tehnoloģiju parkā, tiek likti pamati programmatūras testēšanas laboratorijai, kuru sadarbībā ar Latvijas Universitāti veido viens no Latvijas vadošajiem IT uzņēmumiem.

Lai arī no ārpuses tā būs vien neliela, konteinertipa celtne, investīcijas tehnoloģijās sasniegs 3.5 miljonus latu un radīs jauna darba iespējas.

Plānots, ka jau maijā programmatūras testēšanas laboratorija, kas atradīsies Pārventā – starp Ventspils Augsto tehnoloģiju parku un jauno rūpnīcu EuroLCDs, –sāks darbu. Ventspils Augsto tehnoloģiju parka valdes priekšsēdētājs Ivars Eglājs Ventas Balsij atklāj, ka, lai izveidotu laboratoriju un piesaistītu projektam divus miljonus latu Eiropas struktūrfondu finansējuma, sadarbībai apvienojušies DPA, viens no Latvijas vadošajiem informācijas tehnoloģiju nozares uzņēmumiem, un Latvijas Universitāte, izveidojot SIA Programmatūras testēšanas laboratorija.

Savukārt Ventspils Augsto tehnoloģiju parks iesaistījies projekta koncepcijas izstrādē, kā arī izbūvē nepieciešamos pieslēgumus un ārējo infrastruktūru. Eglājs piebilst, ka arī brīvosta un pašvaldība nākusi pretī, lai rastu iespēju vērtīgās tehnoloģijas izvietot tieši Ventspilī. Uzņēmēji atzīst, ka nebūt ne visur operatīvi iespējams saņemt būvatļauju, taču šajā gadījumā pēc visu dokumentu iesniegšanas Ventspils domes būvvalde to sagatavojusi 24 stundu laikā.

Jautāts, kādēļ Rīgas uzņēmums un Latvijas Universitāte veido laboratoriju Ventspilī, nevis galvaspilsētā, Eglājs skaidro, ka iemesli ir vairāki. Viens no tiem ir arī fakts, ka tehnoloģiju parks jau sākotnēji iesaistījies projekta koncepcijas izrādē, bet galvenais – Ventspilī atrodas šādam projektam izdevīgs optisko kabeļu tīkls, kas dod iespēju ļoti ātri nosūtīt datus gan uz Rietumiem, gan Austrumiem, aptverot arī 80% no Krievijas interneta tīkla. Turklāt Ventspili šķērso divi optiskie kabeļi, kas garantē arī alternatīvu, ja rodas pārrāvumi vienā no tiem.

Paredzēts, ka uzņēmums, sākot darbu, piesaistīs gan Ventspils Augstskolas Informācijas tehnoloģiju fakultātes studentus un absolventus, gan arī Rīgas speciālistus. Jau šobrīd praksē pieņemti studenti, kam programmatūras testēšanas centrs visdrīzāk kļūs arī par nākamo darba devēju. Turklāt Ventspils Biznesa inkubatorā jau darbojas līdzīga profila uzņēmums – TestDevLab, kas pusgada laikā kāpinājis darbinieku skaitu līdz 12 un par klientu ieguvis arī lielu Francijas telekomunikāciju uzņēmumu.

Programmēšanas testēšana šobrīd ir ļoti izdevīga un straujā attīstībā esoša biznesa niša, atzīst Eglājs. Lielo informācijas sistēmu testēšana ir sarežģīta, tai nepieciešamas jaudīgas, dārgas iekārtas, un uzņēmumiem taisīt individuāli ir neizdevīgi, tādēļ šādas laboratorijas dod iespēju notestēt, vai izveidotā programmatūra, piemēram, Valsts ieņēmumu dienestam, ir kvalitatīva un strādā. Testēšanas pakalpojumi laboratorijā būs pieejami gan lielajiem, gan mazajiem uzņēmumiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: