Saskaņā ar PSIA „Ventspils siltums” operatīvajiem datiem šogad martā Ventspilī vidējā diennakts ārgaisa temperatūra gaidāma neierasti zema -3,4°C, kas ir tāda pati kā pērnā gada decembrī -3,4°C.

Pat apkures sezonas tradicionāli aukstākie ziemas mēneši 2013. gadā ir bijuši siltāki nekā marts, janvārī -2,8°C un februārī -0,9°C. Pēc meteoroloģijas aģentūras datiem līdzīga ārgaisa temperatūra martā Ventspilī bijusi pirms 26 gadiem - tālajā 1987. gada martā –3,4°C.

Ir svarīgi atcerēties, ka ārgaisa temperatūrai pazeminoties par vienu grādu, ēkas siltuma patēriņš vidēji pieaug par 5-6%, un tas attiecīgi ietekmē rēķinus. Siltuma patērētājiem jārēķinās, ka zemās ārgaisa temperatūras ietekmē tie būs augstāki nekā 2012. gada martā, kad vidējā ārgaisa temperatūra bija +1.6°C, kas ir par veseliem 5°C augstāka nekā šogad.

 

Pateicoties tam, ka Ventspils pilsētas dome piesaistīja ES līdzfinansējumu 6 milj. latu apmērā, notiek abu centrālo katlumāju rekonstrukcija, lai kā pamata kurināmo izmantotu šķeldu. Tā kā kreisā krasta katlumājas rekonstrukcija tuvojas nobeigumam, Ventspils pilsētas dome ir uzdevusi PSIA „Ventspils siltums” martā apkopot tehniski ekonomisko informāciju un sagatavot iesniegšanai Sabiedrisko pakalpojumu regulatoram nepieciešamos aprēķinus, lai samazinātu pašreizējo tarifu. Ņemot vērā tarifa apstiprināšanas procedūru, tas varētu stāties spēkā jau šī gada rudenī.

 

Lai paaugstinātu Ventspils pilsētas siltumapgādes sistēmas efektivitāti un samazinātu siltuma zudumus, piesaistot ES Kohēzijas fonda finansējumu, tiek veikta arī siltumtrašu rekonstrukcija 7,44 km garumā. Pēc rekonstrukcijas darbu pabeigšanas Ventspilī būs nomainīti 96% no visiem siltumtīkliem.

 

PSIA „Ventspils siltums” aicina iedzīvotājus kopā ar ēkas apsaimniekotāju rūpēties par siltuma piegādes regulēšanu ēkā, kā arī aktīvi iesaistīties ēku siltināšanas pasākumos, par kuriem iespējams saņemt līdzfinansējumu gan no ES fondiem, gan pašvaldības. Siltināšana šobrīd jau pabeigta 25 daudzdzīvokļu mājās, un šo māju iedzīvotājiem siltuma rēķini ir samazinājušies pat uz pusi.

 

PSIA „Ventspils siltums” saprot, ka bargās ziemas dēļ iedzīvotājiem var rasties grūtības norēķināties par siltumu pilnā apjomā. Tāpēc tiek piedāvāta iespēja slēgt vienošanos un norēķināties pa daļām jeb ar izlīdzināto maksājumu, proti, četru mēnešu apkures rēķinus daļēji segt vasaras laikā.

 

Iedzīvotāji, kuru kopējais parāds ir ne lielāks kā 150 latu, 50% no rēķina varēs segt esošajā mēnesī, bet atlikušos 50% - maksāt vasaras mēnešos. Šāda kārtība nodrošinās ventspilniekiem iespēju legāli atlikt maksājumus līdz vasarai, kad izdevumi par mājokli ir mazāki.

 

Tie, kuri šādu vienošanos noslēgs, netiks uzskatīti par parādniekiem. Ja klienta parāds ir lielāks, tad kopā ar uzņēmuma abonentu daļas darbiniekiem tiks sastādīts parāda atmaksas grafiks, kurā būs ņemta vērā katra klienta maksātspēja. Vienošanos varēs noslēgt abonentu daļā Pils ielā 12 un Talsu ielā 84.

 

Atgādinām, ka atbalstu apmaksai par patērēto siltumenerģiju iedzīvotājiem sniedz Ventspils pilsētas domes Sociālais dienests. Ventspils pilsētas dome piešķir pabalstu siltumenerģijas patēriņa daļējai kompensēšanai 55% apmērā trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm, kā arī atsevišķi dzīvojošiem pensionāriem un invalīdiem. Daudzbērnu ģimenēm atkarībā no bērnu skaita palīdzība var būt pat no 65% līdz 100%. Lai šo palīdzību saņemtu iedzīvotājiem jāvēršas ar iesniegumu Sociālajā dienestā Raiņa ielā 10.

 

Atgādinām, ka 2013. gadā šim nolūkam plānots izlietot turpat 320 000 Ls jeb par 90 tūkstošiem latu vairāk nekā 2012. gadā un šī gada pirmajos mēnešos palīdzību ir izmantojušas 1330 ģimenes par kopējo summu 74,3 tūkstošiem latu.

 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: