Jau trīs nedēļas Latvijā nav lijis un kopš 8. marta valda saulains laiks.

Pēdējo reizi lietus Pļaviņās, Lubānā un Rēzeknē ir bijis 1. martā, Rīgā, Skrīveros, Liepājā un Ventspilī – 2. martā, bet Rucavā lietus novērots 3. martā, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Prognožu nodaļas Hidrometeoroloģisko prognožu daļas vadītāja Laura Krūmiņa.

Ilggadēji dati liecina, ka martā vidēji 42% no visiem nokrišņiem ir lietus un smidzināšana, 38% ir jauktie nokrišņi, bet 20% - sniegs. Katrā konkrētā gadā šī proporcija ir dažāda, atkarīga no valdošajiem atmosfēras procesiem un gaisa masām.

Šogad ziemas gaitā bija intensīvs atkušņa periods gadumijā, arī februāris bija silts, tādēļ tad lietus tika novērots visai bieži.

Sākot no 8. marta līdz pat šim laikam, laika apstākļus Latvijā stabili nosaka augsta spiediena apgabali un martam parasti neraksturīgās gaisa plūsmas no ziemeļiem, ziemeļaustrumiem un austrumiem. Līdz ar to Latvijā un arī daudzviet citur Eiropā ir iestājies stabili auksts, sauss un saulains laiks ar šim gadalaikam zemām gaisa temperatūrām, kas ir četrus līdz pat desmit grādus zem normas, akcentēja Krūmiņa.

No 1. marta līdz 26. martam vidējā gaisa temperatūra Latvijā ir mīnus seši grādi. Tik auksta marta lielākā daļa Latvijā nav bijusi kopš 1987. gada, kad vidējā gaisa temperatūra šajā pašā laikā bija vēl grādu zemāka.

Visaukstākais laika periods no 1. marta līdz 26. martam ir bijis 1942. gadā, kad vidējā gaisa temperatūra bijusi mīnus 10,4 grādi. Auksts šis laika periods ir bijis arī 1952. gadā un vairākos sešdesmitajos gados. Tādējādi šā gada marts nebūs aukstākais Latvijas novērojumu vēsturē, tomēr ar lielu varbūtību tas kopumā varētu būt aukstāko marta mēnešu pirmā desmita vidū.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: