„Komunālā pārvalde” aicināja CSDD ekspertus izvērtēt luksoforus Ventspilī, kuri nonāca pie slēdziena, ka tos nepieciešams pārregulēt. Turpmāk pilsētas luksoforos, pirms pārslēgšanās uz dzelteno gaismu, zaļā gaisma vairs nemirgos.

Šādi luksoforu pārregulēšanas darbi nepieciešami, sakarā ar veiktajiem labojumiem konvencijā „Par ceļa zīmēm un signāliem” (Vīne, 1986.gads), kas paredz, ka regulējamos krustojumos neizmanto mirgojošo zaļo gaismu. Mirgojoša zaļā gaisma saglabāta vienīgi gājēju pārejām.

 

Galvenais iemesls, kāpēc nepieciešama luksoforu pārregulēšana, ir cilvēku drošība. Autovadītājiem nav vienotas interpretācijas mirgojošai zaļajai gaismai. Daži autovadītāji pie šādas gaismas palielina ātrumu, lai šķērsotu krustojumu, citi uzsāk bremzēšanu. Šāda atšķirīga gaismas interpretācija var apdraudēt automašīnu vadītājus, īpaši, ja krustojumā ir intensīva satiksme.

 

Cits drošību apdraudošs apstāklis ir tas, ka, mirgojot zaļajam signālam, pastāv brīdis, kad visi luksofori ir tumši. Pie noteiktiem apstākļiem, kad luksofori aizsegti ar zīmēm, koku lapotnēm, citiem transportlīdzekļiem, tas var radīt problēmas pamanīt signālu.

 

Vairākumā Eiropas valstu luksoforos nav mirgojošās zaļās fāzes. Arī Rīgā luksofori jau kādu laiku ir pārregulēti. Pēc darbu paveikšanas autovadītāji regulējamos krustojumos vairs neredzēs mirgojošo zaļo gaismu.

 

Kopā ar šo pārregulēšanu tiks deaktivizēta dzeltenās gaismas mirgošana naktī. Eksperti norāda, ka dzeltenās gaismas signāli naktī nav pieļaujami, jo Latvijas Valsts standartā „Ceļu satiksmes regulēšanas luksofori” nav šāda darba režīma luksoforiem. Mirgojošā dzeltenā gaisma ir avārijas signāls, kas norāda, ka luksofors ir bojāts.

 

Tuvākajā laikā „Komunālā pārvalde” uzsāks luksoforu pārregulēšanas darbus, tāpēc autovadītāji tiek aicināti īpašu uzmanību pievērst gaismas signāliem luksoforos, kā arī būt piesardzīgi veicot manevrus Ventspils krustojumos.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: