Svētdien pašreizējie "Aldaris" LBL līderi BK "Ventspils" basketbolisti savā laukumā uzņems pašreizējos čempionus VEF. Pirmais abu komandu cīniņš beidzās ar ventspilnieku uzvaru, tāpēc atbildes spēle tiek gaidīta ar vēl lielāku interesi.

Lai gan līdz regulārās sezonas beigām vēl pusotrs mēnesis, domājams, nav pārspīlēts apgalvojums, ka tieši šī spēle Olimpiskā centra "Ventspils" Basketbola hallē ļoti lielā mērā izšķirs to, kura komanda triumfēs šajā turnīra posmā. Tā arī iegūstot sava laukuma priekšrocības visu izslēgšanas maču laikā. Lai izklausītos maigāk, var teikt, ka panākums ļaus sper platu soli pretī pirmajai vietai regulārajā sezonā.

Te gan uzreiz jāpaskaidro, ka panākums nav tikai uzvara, vismaz VEF gadījumā. Pirmajā abu komandu spēlē, kas arī risinājās Kurzemē – Saldū – uzvaru 80:74 svinēja BK "Ventspils". Tāpēc ventspilniekiem der jebkāda uzvara, jo tad savstarpējā cīņā ar vefiešiem viņi būs vadībā 2:0, bet rīdziniekiem nepieciešams panākums vismaz ar septiņu punktu pārsvaru. Basketbolā tas nav milzīgs pārsvars, bet nav arī nieks, tāpēc ieliekam vēl vienu ķeksīti ailītē "Intriga".

Lai gan tā nav gluži aksioma, ka VEF nospēlē labi un uzvar tad, kad labs ir arī Roulends, tomēr tālu no patiesības tas nav. Ja šis amerikāņu aizsargs ir labā formā un apņēmības pilns, viņš arī vienatnē var izšķirt spēles likti. Tiesa, Roulendam gadās arī aizrauties, tomēr sezonas otrajā pusē viņš neapšaubāmi vairāk ir glābējs nevis grāvējs.

Pirmajā abu komandu mačā viņš guva 19 punktus, atdeva piecas rezultatīvas piespēles un izcīnīja tik pat atlēkušo bumbu, taču komandas panākuma tas bija par maz. Vēl 19 punkti arī Kasparam Bērziņam (viņam arī 8 atlēkušās bumbas), bet 15 guva Dairis Bertāns.

Ventspilniekiem ļoti svarīgs vīrs šajā mačā būs Mārtiņš Meiers, un ne tikai tāpēc, ka pēdējā laikā tieši viņš izceļas ar stabilāko sniegumu uzbrukumā. No Mārtiņa šajā mačā prasīsies ne tikai punkti, bet arī liels pienesums aizsardzībā, jo tieši viņa kaujas laukā (lasi – groza apakšā) tiks izcīnīta svarīgākās kaujas. Tas nozīmē, ka sava groza tuvumā jābūt vēl pacietīgākam un precīzākam nekā uzbrukumā. Ja Meieram izdodas izvairīties no ātras piezīmju krāšanas, viņš tiešām kļūst par komandas balstu abos laukuma galos, kas šoreiz būs sevišķi svarīgi.

Pirmajā spēlē Saldū Mārtiņš vien ar sešiem punktiem, toties izcīnīja septiņas atlēkušās bumbas un bloķēja sešus (!!) metienus, kas bija tieši par vienu vairāk nekā rīdzinieki pa visiem kopā. Turklāt centrs nopelnīja tikai divas piezīmes. Pa 19 punktiem šajā mačā sameta Donalds Simss un Jānis Timma, bet 12 punkti un septiņas atlēkušās bumbas Folarina Kempbela rēķinā. Tiesa šajā mačā ar Kempbela pienesumu ventspilniekiem rēķināties nenāksies, jo basketbolists FIBA Izaicinājuma kausa pēdējā spēlē iedzīvojās savainojuma, kas viņam liks atturēties no basketbola apmēram trīs nedēļas.

Runājot par sastāviem, vēl jāpiebilst, ka ar pilnu sastāvu spēlēt nevarēs arī VEF, jo komandā pārsniegta leģionāra norma, tāpēc kāds no viesspēlētājiem maču vēros no tribīnēm.

Svarīgākā nozīme šajā te mačā varētu būt cīņai pie groziem. Runa nav tikai par atlēkušajām bumbā, kas, protams, arī ir svarīgs rādītājs. Saldū labāk šajā rādītāja veicās ventspilniekiem un viņi arī uzvarēja, lai gan tas nebūt nebija svarīgais šajā mačā. BK "Ventspils" pirmajā abu komandu mačā pieļāva 17 kļūdas, kas bija par 10 vairāk nekā sāncenšiem, taču to kompensēja ar kopumā krietni pārdomātāku un precīzāku uzbrukumu (no spēles realizēti 50% metienu, rīdziniekiem tikai 35%). Ja Roberta Štelmahera padotajiem arī šoreiz izdosies piespiest sāncenšiem darboties individuāli un sarūpēt problēmas ar bumbas nogādāšanu uz groza apakšu, Saldus notikumu varētu arī atkārtoties.

VEF garā gala pārsvars centimetros un kilogramos liek domāt, ka rīdzinieki savu spēli pārsvarā veidos ar slaido uzbrucēju palīdzību, cenšoties sarūpēt tiem uzbrukuma noslēguma iespējas vai variantus atmest bumbu ērtā metiena pozīcijā esošam partnerim. Te nu svarīga kļūst ventspilnieku garo prasme izvairīties no noteikumu pārkāpumiem un citu komandas biedru spējas palīdzēt. Kad sāncenšiem ir pārspēks jaudā, divtik nozīmīga ir palīdzībai no komandas biedriem. Saldū BK "Ventspils" neapšaubāmi nodemonstrēja, kā tas ir, kad viens ir par visiem un visi par vienu, turpretim VEF kolektīvās darbības mača vidusposmā nebija saskatāmas pat ar palielināmo stiklu.

Protams, kā ik vienā mačā, svarīga būs atdeva laukumā un vēlme uzvarēt. Abas komandas ar sāpīgiem zaudējumiem izstājušās no Eiropas kausiem, tiesa ventspilniekiem šie pārdzīvojumi ir svaigākā atmiņā. Varbūt jau būt, ka tas ļaus ar lielāku sportisko niknumu cīnīties laukumā. Katrā ziņā, šeit parādīsies treneru prasme motivēt spēlētājus, iedvest viņiem ticību par saviem spēkiem, reizē nesadedzinot viņus jau pirms cīņas.

Un vēl viens – pēc pārcelšanās uz Rīgu pirmā spēle Ventspils publikas priekšā tā būs pagājušās sezonas kapteinim un vienam kādreizējiem no publikas mīluļiem Artūrtam Strēlniekam.

bkventspils.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: