Gan dzīvokļa īpašniekam, gan pašvaldības dzīvokļa īrniekam gadījumos, kad izveidojies pārvaldīšanas vai īres maksas parāds, ir svarīgi savlaicīgi doties pie mājas pārvaldnieka, lai meklētu abām pusēm pieņemamu risinājumu.

Ja problēma netiek risināta, var zaudēt gan dzīvokli, turklāt arī parāds un tiesvedības izdevumi būs jāatmaksā.

 

Darbs ar parādniekiem ir komplekss pasākums – ja cilvēks atnāk, viņam tiek lūgts sākt maksāt ikmēneša maksājumus un tiek sastādīts parāda atmaksas grafiks atbilstoši cilvēka iespējām, stāsta pašvaldības uzņēmuma Ventspils nekustamie īpašumi (VNĪ) parādu piedzinēja Dace Kristmane. Parādniekiem tiek ieteikts vērsties Sociālajā dienestā vai veikt dzīvokļa apmaiņu, ja esošā dzīvokļa platība ir pārāk liela un nav iespēju to apmaksāt.

 

Prakse rāda, ka parādnieki nereti izvairās no kontakta, ko var vērtēt kā vienaldzību pret savu situāciju. Nemaksātājam ir jāapzinās, ka parāds nekur nepazūd. Arī gadījumā, ja viņu izliks no pašvaldības dzīvokļa vai privatizēto dzīvokli par parādiem atsavinās, parādu var piedzīt pat desmit gadu laikā. Turklāt, ja lieta nonāk tiesā, parāda summa var pat divkāršoties, jo klāt nāks tiesvedības un tiesu izpildītāju izdevumi.

 

Daudzi iedzīvotāji neizprot, kāda ir atšķirība starp ierakstu dzīvojamās telpas īres līgumā un dzīvesvietas deklarēšanu. Tās ir divas pilnīgi atšķirīgas lietas. Ja cilvēks deklarējis citu dzīvesvietu, tas nebūt nenozīmē, ka viņš ir izrakstījies arī no īres līguma. Ja cilvēks ir izlēmis aiziet no neprivatizētā dzīvokļa, viņam obligāti jāvēršas VNĪ un jāizrakstās no īres līguma. Arī pieaugušajiem bērniem, kuri iet prom no vecāku dzīvokļa, ir jāizrakstās no īres līguma. Pretējā gadījumā var gadīties arī nepatīkamas sekas. Piemēram, var nākties segt parādsaistības. Var gadīties, ka vecāki nemaksā par īri un parādu piedzen no pilngadību sasniegušā bērna, kurš joprojām skaitās pierakstīts īres līgumā, bet sen nedzīvo šajā dzīvoklī, jo parāds visām līgumā ierakstītajām personām jāsedz solidāri.

 

Parādnieku dēļ nākas ciest arī citiem mājas iedzīvotājiem. Tā kā katrai mājai ieņēmumu un izdevumu uzskaite tiek veikta atsevišķi, ja ir lieli parādi, nevar veikt nepieciešamos ēkas remontdarbus, jo tam vienkārši nav līdzekļu.

 

VNĪ kontakti:

Ekspluatācijas daļa: 63622588, 63629553 vai 63663338

Ēku iekšējie aukstā ūdensvada un kanalizācijas bojājumi: 63680783, 26644265

Ārējie aukstā ūdensvada un kanalizācijas bojājumi: 63680055, 63661115

Ēku iekšējie apkures un karstā ūdensvada bojājumi: 63620330

Pašvaldības SIA Ventspils siltums avārijas dienests: 63627905

Iekšējo elektrotīklu bojājumi: 26457890

Ārējo elektrotīklu bojājumi: 80200404

Liftu bojājumi: 29954299

Gāzes vada bojājumi: 8000404, 63661962

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: