Turpmāk kadmija daudzums rotaļlietās būs jāsamazina, paredz šodien valdībā atbalstītie grozījumi Rotaļlietu drošuma noteikumos.

Līdz ar grozījumiem noteikumos rotaļlietu ražotājiem, to pilnvarotajiem pārstāvjiem, importētājiem un izplatītājiem ir noteiktas jaunas rotaļlietām izvirzāmās drošuma prasības ķīmiskām īpašībām, t.i., tiek samazināta pieļaujamā kadmija robežvērtība rotaļlietās.

Kadmijs ir ķīmiska viela, kas tiek izmantota kā stabilizators polivinilhlorīda jeb plastmasas materiālu ražošanā, kā pigments spilgtu krāsu radīšanai, kā arī tas tiek izmantots rotaļlietu metāla detaļās, līdz ar to praktiski kadmiju var saturēt jebkura bērnu rotaļlieta, kas satur plastmasas, mīkstās plastmasas vai metāla detaļas. Pēc svina lietošanas aizliegšanas rotaļlietās, konstatēts, ka rotaļlietu ražotāji nereti aizstāj svinu ar kadmiju, kas ir tikpat lēta, bet vienlaikus tikpat toksiska, kancerogēna izejviela, kas īpaši apdraud bērnus līdz trīs gadu vecumam, kuru dabiskā uzvedība ir rotaļlietas bieži likt mutē.

Kadmijs tiek plaši pielietots arī lētu bērnu rotaslietu izgatavošanā, kas saskarsmē ar ādu pakļauj bērnu lielam saindēšanās riskam. Kadmijam ir arī tendence uzkrāties organismā un ietekmēt cilvēka veselību ilgtermiņā, īpaši ietekmējot reproduktīvo sistēmu.

Ņemot vērā apdraudējumu, kādu kadmija lietošana rotaļlietās rada bērniem, Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde 2009. gadā noteica jaunu pieļaujamo kadmija nedēļas devu. Ņemot vērā iestādes noteikto jauno pieļaujamo kadmija devu un iegūtās kadmija robežvērtības, tika izdota direktīva par rotaļlietu drošumu, lai to pielāgotu tehnikas attīstībai.

Pamatojoties uz direktīvā noteikto, tika sagatavoti grozījumi Rotaļlietu drošuma noteikumos, samazinot pieļaujamo kadmija robežvērtību. Kadmija lietošana ir ierobežota arī citos, pieaugušajiem domātos plastmasas izstrādājumos, krāsās un pigmentos.

Minētie noteikumi stāsies spēkā no 2013. gada 20. jūlija.

Patērētāju tiesību aizsardzības politikā Ekonomikas ministrija un Patērētāju tiesību aizsardzības centrs īpašu vērību pievērš bērnu tiesību, drošības un veselības aizsardzībai, tāpēc normatīvo aktu pilnveidošanai atbilstoši visaugstākajiem drošuma kritērijiem tiek pievērsta pastiprināta uzmanība.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: