Šodien Ventspils pilsētas dome ārkārtas sēdē nolēma aicināt Latvijas Pašvaldību savienību sasaukt ārkārtas LPS Domes sēdi.

Ārkārtas sēdi nepieciešams sasaukt, lai noskaidrotu, vai pašvaldību pārstāvji Latvijas Pašvaldību savienības Domes sēdē 2012. gada 26. septembrī ir atbalstījuši pašvaldību budžetā ieskaitāmās iedzīvotāju ienākuma nodokļa daļas 2013. gadā noteikšanu 80% apmērā.

Ventspils pilsētas dome ir saņēmusi 2012. gada 27. septembrī parakstīto Ministru kabineta un Latvijas Pašvaldību savienības 2013. gada vienošanās un domstarpību protokolu, kurā ietverta sekojoša atsauce: „MK (Ministru kabinets)uzskata, ka pašvaldību pārstāvji ar balsu vairākumu LPS (Latvijas Pašvaldību savienības) domes sēdē atbalstīja MK (Ministru kabineta) alternatīvo priekšlikumu pilnā apmērā, LPS (Latvijas Pašvaldību savienības) priekšsēdis uzskata, ka vienošanās panākta tikai par papildus dotāciju 5,6 milj.latu apmērā novadu pašvaldību finanšu nepieciešamības neizlīdzināmās apakšējās robežas paaugstināšanai līdz 97 procentiem.”.

 

Šobrīd ir radusies situācija, ka Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdim un Ministru kabineta pārstāvjiem ir atšķirīgi viedokļi par Latvijas Pašvaldību savienības Domes sēdē pieņemtā lēmuma būtību. Ņemot vērā to, ka pieņemtā lēmuma saturu var apliecināt institūcija, kas šo lēmumu ir pieņēmusi, Ventspils pilsētas domes skatījumā Latvijas Pašvaldību savienībai ir jāorganizē atkārtota Domes sēde, kurā jāgūst apstiprinājums, ka lielākā daļa pašvaldību patiešām ir balsojušas par iedzīvotāju ienākuma nodokļa daļu pašvaldību budžetos 2013. gadā 80% apmērā.

 

Ventspils pilsētas pašvaldība uzskata, ka lēmuma pieņemšana bijusi sasteigta, jo, lai arī starp Latvijas Pašvaldību savienības un Finanšu ministrijas sarunām un Latvijas Pašvaldību savienības Domes sēdi bija četras darba dienas, kuru laikā tika precizēts un skaņots protokola teksts, Ministru Kabinets sēdes laikā nācis klajā ar jaunu, iepriekš neapspriestu priekšlikumu, ar kuru pašvaldībām nebija iespējams savlaicīgi iepazīties, un lēmums tika pieņemts sasteigti, pamatojoties tikai uz Finanšu ministrijas prezentāciju Latvijas Pašvaldību savienības Domes sēdes laikā. Tāpēc dome aicina Latvijas Pašvaldību savienību turpmāk organizēt tādu lēmumu pieņemšanas procesu, kura ietvaros tiek nodrošināta lēmumu projektu kvalitatīva izvērtēšana un apspriešana pašvaldību starpā līdz Domes sēdēm, kā arī sēdes laikā.

 

Tāpat dome rosina Latvijas Pašvaldību savienībai izstrādāt savienības vadības un biedru turpmākās rīcības plānu, kas ietver pasākumu kopumu, lai 2013. gadā pašvaldību budžetā ieskaitāmā iedzīvotāju ienākuma nodokļa daļa būtu ne mazāka kā 85%.

 

Vienlaikus jāatzīmē, ka, atkāpjoties no prasības nodrošināt visu pašvaldību budžetos ieskaitāmo iedzīvotāju ienākuma nodokļa daļu 85%, tā vietā novadu pašvaldībām saņemot papildus dotāciju 5,58 miljonu latu apmērā, pašvaldību budžetos saņemamo finanšu resursu apmērs 2013. gadā samazināsies par 38 miljoniem latu jeb 17 latiem uz katru Latvijas iedzīvotāju.

 

ventspils.lv


Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: