Ventspilī un novadā, tāpat kā Latvijā kopumā, milzīgu popularitāti bezdarbnieku vidū ieguvusi darba praktizēšanas programma ar 100 latu stipendiju izmaksu no Eiropas sociālā fonda.

Darba praktizēšana ar 100 latu stipendiju kļuvusi par pēdējo salmiņu ne tikai pašiem bezdarbniekiem, kuriem jau ir beidzies pabalstu saņemšanas termiņš. Pēc būtiskas štatu samazināšanas pašvaldības iestādēs attiecīgi pieaugusi slodze atlikušajiem darbiniekiem. Bezdarbnieki simtlatnieki palīdz pašvaldībām, veicot nekvalificētus papilddarbus.

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) Ventspils filiāles pārstāve Gita Dundure stāsta, ka simtlatnieki strādā Komunālajā pārvaldē, skolās un bērnudārzos, pansionātā Selga, nevalstiskajās organizācijās, piemēram, Nāc līdzi!.

Ventspils domes Ekonomikas nodaļas vecākā speciāliste Irina Boļezina apstiprina: kopš pagājušā gada septembra, kad programma iesākās, līdz šā gada jūlija beigām pašvaldībā izveidotas 548 darba vietas bezdarbniekiem. Ventspils 6. vidusskolas saimniecības daļas vadītājas vietniece Zinaīda Purgale ir apmierināta ar 5 bezdarbnieku simtlatnieku darbu.

21 gadu vecā ventspilniece Svetlana Kalva bez darba bija vairāk nekā gadu. Viņai ir mazs bērniņš, tādēļ viņa nevarēja atrast piemērotu darbu. Svetlana ir priecīga, ka vismaz pusgadu var strādāt par tehniskā darbinieka palīdzi 6. vidusskolā. Oktobrī viņas darba prakse beigsies. «Ja neatradīšu neko piemērotu, braukšu pie māsas uz ārzemēm,» saka Svetlana.

NVA Ventspils filiālē rindā uz 100 latu stipendiju ir 788 ventspilnieku un 358 novada iedzīvotāju, kas palikuši bez darba, informē Dundure. Latvijas finansiālie donori pat nespēj iedomāties, kā var izdzīvot ar 100 latiem mēnesī. Pasaules Bankas prezidents Roberts Zelliks, atbraucis uz Latviju un satiekoties Siguldā ar bezdarbniekiem simtlatniekiem, visus klātesošos sasmīdināja ar savu jautājumi, vai 100 latus viņi saņem dienā.

Tikmēr plašsaziņas līdzekļos izskanējusi informācija par stipendijas apmēra vai simtlatnieku skaita iespējamo samazināšanu nākamgad.

Labklājības ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Liene Zvereva steidz mierināt bezdarbniekus: tuvākā gada laikā nekādas izmaiņas 100 latu stipendiju programmā nav paredzētas. Taču «šī īstermiņa bezdarbnieku atbalsta programma paredzēta uz krīzes laiku, proti, līdz 2011. gada beigām,» precizē Zvereva.

Viens bezdarbnieks var saņemt stipendiju ne ilgāk par sešiem mēnešiem. Tāpēc, sākot ar nākamā gada otro pusi, tiek plānots uzsākt pakāpenisku pāreju no 100 latu stipendiju programmu uz ilgtermiņa programmu, nodarbinot bezdarbniekus subsidētās darba vietās, apmācot, pārkvalificējot, skaidro Labklājības ministrijas pārstāve.

Svetlana Kalva līdz rudenim vēl saņems 100 latu stipendiju. Tālākā sieviešu nākotne nav zināma. Foto: Juris Ģigulis

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: